A tökéletes önéletrajz nyomában

Budapest
5 éve, 3 hónapja

Az álláskeresés mindig ugyanazzal kezdődik: meg kell írnunk azt az önéletrajzot, ami a legjobb tulajdonságainkat kiemeli, minden lényeges információt tartalmaz rólunk és végül a legfontosabb: felkelti és megtartja a munkáltató figyelmét. Az első benyomást az önéletrajzunkkal tesszük a leendő munkáltatóra, hiszen a mai álláshirdetések legnagyobb része már on-line jelenik meg az álláshirdetési portálokon.

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy nem gondolunk bele, hogy általában egy-egy meghirdetett pozícióra álláskeresők tucatjai jelentkeznek, nem ritka, hogy akár százas nagyságrendben kell a munkáltatónak átrágnia magát a beérkezett jelentkezéseken. A célunk pedig az, hogy az önéletrajzunk kitűnjön ebből a tömegből és megragadja a HR-es figyelmét. Több kutatás bizonyította, hogy a válogatást végző emberek nem töltenek több időt egy-egy önéletrajzzal, mint 10 másodperc.

Vegyük tehát végig, hogy miket érdemes szerepeltetni az önéletrajzunkban és hogyan, hogy a megfelelő információkat adjuk át a munkáltatónak vagy a HR-esnek.


1. Személyes adatok

  • Név
  • Születési idő: nem mindenki tünteti fel, de nem érdemes kihagyni, hiszen ha behívnak interjúra, úgyis kiderül, viszont ha nincs feltüntetve, az nem kelt jó benyomást

  • Cím: nem szükséges pontos címet megadni, de legalább a város ajánlott, főleg akkor, ha másik településre jelentkezünk, akkor viszont jó, ha feltüntetjük, hogy nem probléma a bejárás/költözés

  • Elérhetőségek: telefonszám és e-mail cím minden esetben legyen az önéletrajzon, hiszen így fognak tudni elérni minket. Az e-mail címnél vigyázzunk, ha még nem rendelkezünk egy egyszerű, egyértelmű címmel, akkor készítsünk egyet, a kreatív, humoros, aranyos címek nem állásra való jelentkezéshez valóak. A legjobb, csak a nevünket használjuk valamilyen formában (nem a becenevünket!), esetleg a születési dátummal kiegészítve, ha szükséges.


2. Fénykép

  • Ne hagyjuk ki a fotót, mert mindig előnyben lesznek a fotóval ellátott önéletrajzok a fotó nélküliekkel szemben.

  • Ha nincs megfelelő fényképünk magunkról, szánjunk rá egy fél órát, hogy frissen mosott hajjal, megfelelően felöltözve, egy egyszínű fal előtt készítsen rólunk valaki néhány képet. A nyaraláson, baráti összejöveteleken készült képeket és a szelfiket ne erre használjuk fel, egyszerűen nem illenek a témához és nem keltenek professzionális benyomást.


3. Szakmai tapasztalat

    • Mindig a legutolsó/aktuális munkahellyel kezdjük és haladjunk visszafelé

    • Tüntessük fel, hogy mennyi időt töltöttünk az adott helyen és a cég pontos nevét is

    • Röviden, egy-két mondatban írjuk le, hogy az adott munkahelyen mi volt a feladatunk, milyen tapasztalatot szereztünk, így válik hasznos információvá a másik fél számára


4. Tanulmányok, végzettségek

    • Itt is a jelentől haladjunk a múlt felé

    • Az évszámok ebben az esetben is fontosak

    • A nem hagyományos iskolai végzettségnek számító, de a munka szempontjából hasznos tanfolyamokat, továbbképzéseket is írjuk be az önéletrajzunkba, ezek mindig plusz érdekességnek, előnynek számítanak.


5. Nyelvismeret

  • Csak az aktív nyelvtudásunkat tüntessük fel, nem érdemes nem valós ismeretekkel színesíteni az önéletrajzot, balul sülhet el egy interjún, ha kiderül a turpisság. Ha mégsem szeretnénk kihagyni, jelezzük, hogy passzív tudásról van szó.

  • Amennyiben rendelkezünk egy vagy több nyelvvizsgával, jelöljük meg a megszerzett szintet, az intézmény nevét, ahol teljesítettük a vizsgát és az évszámot is.


6. Egyéb/hobbi

    • Végezetül, az önéletrajz végén szerepeltessük a hobbijainkat, szabadidős tevékenységeinket, főleg akkor, ha ez érdekes/figyelemfelkeltő lehet

    • Itt listázhatjuk azokat az egyéb jellemzőket is, amik hasznosak lehetnek a munka szempontjából, pl. milyen típusú jogosítvánnyal rendelkezünk, milyen szinten tudjuk használni az egyes számítógépes programokat, stb.


A kötelező tartalmi elemeken túl, hoztunk néhány egyéb tippet is, amire ha odafigyelünk, sokat javíthatunk az esélyeinken:

Helyesírás: Többször ellenőrizzük le, amit írtunk, ha bizonytalanok vagyunk, ellenőrizzük egy-egy szónak a helyes formáját, a legjobb, ha meg is kérünk valakit, hogy olvassa át nekünk a teljes szöveget. Nagyon sok múlhat a helyesíráson, az első benyomást el is ronthatja, hanyagságot mutat.


Felépítés: Legyen átlátható, pontokba szedett az önéletrajz, használjuk a fontos információknál a kiemeléseket, aláhúzásokat (de azért ne vigyük túlzásba), hogy könnyen megtalálható legyen minden, amit a munkáltató keres.

A dokumentum elnevezése: Apróság, de a kiválasztási folyamatban sokat segít, ha az önéletrajzot úgy mentjük el, hogy az könnyen felismerhető legyen, könnyíti a HR-esek munkáját és precízséget sugall. Pl. Szabó András_Önéletrajz.doc

Számos mintát, letölthető sablont találhatunk az interneten, ha nem vagyunk magabiztosak a saját szerkesztői képességeinkben, inkább használjuk ezeket a szebb végeredmény érdekében. Az Europass önéletrajzok évekkel korábban széles körben elterjedtek voltak, de ma már nem, így jobb, ha elkerüljük a használatát. Ezen kívül is nagyon sok hasznos linket találhatunk, ahonnan le tudunk tölteni egy szépen megszerkesztett mintát, pl. innen.


Címkék: önéletrajz; tippek; álláskeresés; álláshirdetés




Hasonló hirdetések

  • Hol könnyebb munkát találni az országban?
    Budapest
    Mai cikkünkben összegyűjtöttük, hogy az egyes megyékben mennyi elérhető állásajánlat van jelenleg portálunkon. A maxapro.hu oldalán több mint 30 000 db álláshirdetés található jelenleg, az ajánlatok területi eloszlása helyenként meglepő eredményt mut...
    4 éve, 5 hónapja
 
Elhelyezkedés
Budapest