Dolgozószoba otthon – hogyan csináljam?

Budapest
5 éve, 5 hónapja

A home office, vagyis a távmunka egyre szélesebb körű terjedésével gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan alakítsuk ki az otthoni munkakörnyezetet ahhoz, hogy hatékonyan és kényelmesen tudjunk otthon is dolgozni.

Néhány alapvető szabály betartásával könnyedén megteremthetjük a megfelelő környezetet az otthoni irodánknak. A legfontosabb, hogy a hosszú távú hatékony munkavégzéshez muszáj, hogy legyen egy kijelölt, elkülönített terület az otthonunkban, ami csak arra szolgál.  A szerencsésebbek egy külön szobát fenn tudnak erre tartani, de azoknak is hoztunk hasznos tippeket, akik csak egy dolgozósarkot szeretnének kialakítani és nem akarnak sokat költeni rá.


Elhelyezkedés


Ha nem is áll rendelkezésünkre külön szoba, próbáljuk meg egy könyvespolccal, növényekkel, paravánnal elkülöníteni azt a helyet, ahol a napi munkát tervezzük végezni. Így tudatosíthatjuk magunkban, hogy fix helye van a munkának, bármilyen csábító is a kanapén fekve dolgozni, hosszú távon a hatékonyság rovására mehet. Ideális megoldás, ha olyan helyiségben rendezzük be a dolgozósarkunkat, amely napközben kihasználatlan, lehet ez a vendégszoba, vagy az étkező, amelyet csak alkalmanként használunk.


Fény


Megfelelő fényviszonyok nélkül nem fogjuk kellemesen érezni magunkat munka közben és a szemnek is fárasztó lehet, így a legjobb, ha a természetes fény, ablak közelében tudjuk kialakítani a dolgozósarkot. Úgy helyezzük el az asztalt és rajta a monitort, hogy ne legyen zavaró, ha besüt a nap. Gondolnunk kell arra is, hogy ha éppen nincs elegendő természetes fény, ezért válasszunk egy állítható, LED izzós asztali vagy álló lámpát, aminek a fénye a lehető legközelebb áll a természeteshez.


Megfelelő bútor


A fényen kívül a jól megválasztott bútorok használata a legfontosabb. Szükségünk lesz egy íróasztalra, némi tárolóbútorra és egy kényelmes, ergonómiailag megfelelő székre is. A munkához használt székre érdemes pénzt áldozni, hiszen az állítható magasság és stabil háttámla segíteni fog, hogy megelőzzük a hátfájdalmakat, viszont íróasztalt akár használtan is beszerezhetünk, nem szükséges túl nagy összeget költeni rá.

Ha olyan asztalt választunk, ami nem tartalmaz fiókokat vagy valamilyen tárolórészt, akkor érdemes keresni mellé egy kisebb szekrényt, amiben minden szükséges eszközt tárolhatunk. Ha rendszerezetten tudjuk tárolni a szükséges dokumentumokat, felszereléseket, akkor hatékonyabbak is leszünk.


Extrák


Az otthon végzett munka persze sokféle lehet, de a legtöbbhöz szükség lesz nyomtatóra, ezért érdemes megfontolni egynek a beszerzését és találjuk meg a praktikus helyét is a munkára kijelölt térben. Jól jöhet, ha egy multifunkciós darabot választunk, ami scanner és fénymásoló funkcióval is rendelkezik.

Ha megtehetjük, váltogassuk az ülőhelyzetet akár a szék ülőlabdára cserélésével és mindig tartsuk szem előtt az ülőpozícióra vonatkozó ajánlásokat.


Képek forrása: www.hgtv.com,

www.cozylittlehouse.com






Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest