Most vágj bele a nyelvtanulásba!

Budapest
4 éve, 9 hónapja

A nyári csendes időszak kiváló alkalom arra, hogy belevágjunk egy nyelvtanfolyamba, és tovább gondolva megszerezzük a nyelvvizsgánk. Az idegennyelv-tudás jelentőség gazdasági és kulturális szempontból is. Nyelvismeret által versenyképesebbek lehetünk a munkaerőpiacon, új lehetőségeket teremthetünk magunknak itthon és külföldön egyaránt, emellett a diplomához is elengedhetetlen.


Nyelvtanulás


Előző cikkünkben a nyelvtanuláshoz adtunk tippeket, most pedig olyan kérdéseket boncolgatunk, hogy „mikor kezdjük el a nyelvtanulást?, melyik módszer a nekünk megfelelő?” és „milyen lehetőségeink vannak jelenleg a tanulásra?”


Mikor kezdjük?

A nyelvtanulást célszerű minél fiatalabb korban elsajátítani. Több tanulmány bizonyítja, hogy a gyerekek már óvodás korban fogékonyak rá, hiszen ebben a korban még nem rögzül az anyanyelvi szerkezet és a tudást természetesen tudják elsajátítani. Bár a kisgyermekek idegen nyelvi fejlesztése speciális feladat, nem okoz megterhelést a kicsiknek, a tizenéves vagy a felnőtt számára viszont a nyelvtanulás verejtékes munka. A gyermek a nyelvtani szabályokat nem alkalmazza, hanem érzi. A környezet stresszmentes, szeretetteljes és épp ezért kockázatok vállalására buzdító.A korai idegennyelv-fejlesztés legfontosabb jellemzője, hogy a gyermek a tevékenysége végzése közben sajátítja el. A kisgyermek fő tevékenysége a játék, ezért a gyermek korának megfelelő tevékenységbe ágyazottan jelennek meg.


Milyen módszer a megfelelő?

Ha felnőtt fejjel vágunk egy idegen nyelv tanulásába, választhatunk, hogy egyénileg szeretnénk fejlődni vagy a csoportos tanulást preferáljuk. Az egyéni oktatás előnye hogy a saját tempónkban haladhatunk, szuper intenzív felkészítéssel egyik hétről a másikra óriási fejlődést érhetünk el. Mások a kiscsoportos nyelvoktatás előnyeiről zengenek ódákat, ezek a tanfolyamok is lehetnek igazán hatékonyak. Számos módszer van ma már amivel az oktatások zajlanak, a legtöbb beszéd központú, hiszen ez a kommunikáció legfontosabb eszköze, még ha a nyelvtanunk nem is tökéletes, megértethetjük magunkat.Igazából mindenki tudja a szíve mélyén, hogy nincs csodamódszer, csak szeretnénk a könnyebbik utat választani és minél hamarabb nyelvvizsgát szerezni. Ma már akár mobil applikáción keresztül is fejleszthetjük és szinten tarthatjuk a tudásunkat, ezek az applikációk minden nap push üzenetekben szavakat tanítanak, kisebb feladatokkal látják el a tanulni vágyókat.

 

Tényleg létezik nyelvérzék?

Sokszor hallom, hogy azért nem tanul valaki nyelvet, vagy adja azt fel, mert nincs nyelvérzéke.  A nyelvérzék nem egy rejtélyes szuper képesség, mely egyes szerencsés embereknek csak úgy automatikusan megadatott, és biztosan nem ennek jelenléte vagy hiánya határozza meg, hogy meg tudsz-e tanulni az adott nyelven. A sikeres tanulás kulcsa ugyanis a szorgalom, a kitartás, és a motiváció. A nyelv egy összetett szerkezet, van, aki a nyelvtanban, van, aki a kiejtésben és van, aki a szavak tanulásában kiemelkedő.


Diplomamentés

Sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy megvan a diplomájuk, de a nyelvvizsga hiányában nem vehetik azt át. Nagy teher ez ilyenkor a diákoknak, sőt lehet a munkahelyi előlépést is hátráltatja. Nekik ajánlják az eszperantó tanfolyamokat, az eszperantó mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító, élő, mesterséges eredetű, semleges nemzetközi segédnyelv. 


Végezetül pedig mindegy mikor vágunk bele a nyelvtanulásba, hiszen életünk végéig elsajátíthatjuk bármelyiket, csak erőt és energiát kell belefektetnünk céljaink eléréséhez.


Forrás: Shutterstock





Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest