Tippek lakókocsis nyaraláshoz

Budapest
4 éve, 9 hónapja

Július eleje tökéletes időzítés a nyaraláshoz, érdemes számításban venni a lehetőségeinket és az igényeinket, szuper utazást szervezhetünk lakókocsival. A lakókocsis üdülést azoknak ajánljuk, aki szeretik a szabadságot, esetleg nem egy helyen szeretnék az egész utazást tölteni, vagy nincs konkrét úti céljuk.


Lakókocsi, lakóautó


A legnagyobb előnye a gurulós nyaralásnak hogy senkihez nem vagyunk kötve, és a megszokott kényelemben tölthetjük a pihenési időt. Egy korábbi cikkünkben a lakókocsis nyaralás szépségeivel foglalkoztunk, most pedig áttekintjük, hogy miket kell számításba venni, ha a vásárlást fontolgatjuk.


Lakókocsi vagy lakóautó?

Tisztázzuk a lakókocsi és a lakóautó közötti különbséget. A lakókocsi ugyebár egy vontató autót igényel, olyan autót, amely biztonsággal és a vontathatósági szabályoknak megfelelően elhúzhatja, míg a lakóautó önmaga is egy jármű. Most maradjuk a lakókocsiknál, melyek ára jóval kedvezőbb a lakóautóknál.


Ki vezetheti?

A lakókocsi vontatásához legalább két éves jogosítvány szükséges. Indulás előtt tájékozódjunk a szabályozást illetően, hiszen ez országonként eltérhet, van olyan város, ahova nem hajthatunk be és nem parkolhatunk ekkora járművel.


Vásárlás

A vásárlás előtt számításban kell vennünk, hogy hol, fogjuk tárolni a járművet. Célszerű használaton kívül garázsban, fedett helyen tartani. Emellett az járműveket téliesíteni kell, a vizet leengedni, áramtalanítani mielőtt beköszönt a hideg.

Kezdő vásárlóként érdemes a középkategóriás lakókocsik között nézelődni, átgondoltan hány fővel utazik majd a család. A legtöbb forgalomban lévő lakókocsi alapfelszereltsége megegyezik. Általában rendelkeznek egy vagy két személyes ágyakkal, konyharésszel, mosdóval, zuhanyzóval és wc-vel. Ami még nagyon előnyös az előtető, vagy elősátor, ezzel plusz területet nyerünk, ez is alaptartozéknak számít.


Egy középkategóriás lakókocsi ára hozzávetőlegesen 500 ezer és 3 millió forint közé tehető, de nem ez az egyedüli kiadás, amellyel számolnunk kell. Emellé még kalkulálhatjuk a súlyadót, a biztostást, műszaki vizsgát, karbantartást, parkolási és kemping díjakat.


Ennek az Elddis Odessy 524 típusú lakókocsinak az ára 2 590 000 forint. Felszereltségét illetően 4 személy nyaralására alkalmas, külső víztartályos, gázfűtéses és rendelkezik egy hátsó gardróbszobával. 

Eladó lakókocsi hirdetés


Bérlés

A vásárlás nagy befektetés, első körben érdemes inkább a bérlés mellett döntenünk, így is számtalan lehetőségünk adódik. A bérleti díjak az idő hosszától függően változnak, már napi 8 ezer forinttól elérhetőek. 


Utazás

A lakókocsis utazás legnagyobb előnye, hogy útközben akármikor megállhatunk, nem kell bajlódni az előzetes vagy spontán szállásfoglalással. Azonban az már nem mindegy, hol tartjuk ezt a pihenőt: egy üres parkolóban jó eséllyel feltörik a magára hagyott kocsinkat, emiatt mindig ajánlott feltérképezni a tervezett út mentén található kempingeket. Időben nagyjából a hagyományos autós utazás kétszeresével számolhatunk – ezt gyerekekkel utazva kiemelten fontos észben tartanunk – továbbá autónk fogyasztása is megnő a jármű és a vontatmány súlyának növekedésével.


Összességében elmondható hogy fantasztikus nyaralást tervezhetünk lakókocsival, azonban a szervezést körültekintően kell véghez vinnünk. Költségek tekintetében is jól járhatunk a lakókocsis nyaralással, főleg ha hosszú távra tervezünk és családdal utazunk.


Kép forrása: Shutterstock




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest