Ezt a hirdetést archiválták.

Szabadgyökeres homoktövis csemete akció

Csemő
1 éve, 9 hónapja

Hasonló hirdetések

  • Stihl FS 130-as fűkasza eladó
    Csemő, Csemő, Csemő
    Alighasznált FS 130 kifogástalan állapotban kihasználatlanság miatt eladó...
    • Otthon, Bútor, Kert - Csemő
    3 napja, 10 órája
    150 000 Ft
  • Eladó kis ház, nagy kerttel
    Csemő
    30m² szigetelt, komfortos kis ház, 20m² terasszal, szerszámos kamrával, kocsi beállóval, gazdálkodásra is alkalmas bekerített 7000m² telekkel eladó. Kiépített öntözőrendszer, gyümölcsfák: őszibarack, körte, meggy, mandula, alma, szőlő, dió stb. A tel...
    • Otthon, Bútor, Kert - Csemő
    2 hete, 5 napja
  • Hirdetés ID: MAXAPRÓ-2571780
  • Kategória: Eladó
  • Alkategória: Otthon, Bútor, Kert
  • Hirdető típusa: Cég / Szakember
Leírás
A termő fajtája Askola,a porzó fajtája Polmix 1;2;4.

Méretek:

[------] cm-es 2 éves csemeték 900 Ft/ Tő
Egy porzóhoz egyátlagos kertben (ha van hely) 5-6 termős példány is ültethető.
Térigénye: 2 méter x 2 méter


A homoktövis az egyik legértékesebb gyógynövénye a Föld északi féltekéjének. Elterjedési területe széles: ez a cserje a mérsékelt és a szubtropikus övben is megél.



Tibetben már az időszámításunk előtti XI. században írásos művekben említik, a kínai császárok gyógyításakor is használták már ezt a gyógynövényt. Hippokratész is említést tett róla; a gyomorbetegségek gyógyítására használta. A szláv népeknél a mai napig széles körben alkalmazzák a gyümölcsét és az olaját. Roboráló és immunstimuláló hatása miatt az űrhajósok étrendjében is szerepel. Az európai orvoslás csak a kutatások következményeként kezdte el használni. A homoktövis több mint száz bioaktív hatóanyagot tartalmaz, C- vitamin tartalma a citroménak a tízszerese. A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P- és E- vitamint tartalmaz, mely utóbbi magasabb, mint a kukorica vagy a szójabab E-vitamin tartalma. Az olajában nagy mennyiségben van omega-3, omega-6, omega-9, omega-7 zsírsavak, sitosterin, ami egy erős koleszterincsökkentő anyag. Olaját külső és belső sebek, fekélyek kezelésére, és sugárbetegség gyógyítására is használják. Szövetregeneráló, gyulladáscsökkentő hatását klinikai kísérletek is bebizonyították. Aranyér kezelésére is hatásos. Télen-nyáron ajánlatos fogyasztani: nyáron a bőrvédő hatása miatt érdemes, mert véd az erős UV sugárzás károsító hatásaitól, télen, influenzás időszakban mindennapos fogyasztása segít a megbetegedés megelőzésében, és vitaminokkal látja el a szervezetet. Folyamatos fogyasztása során szabályozza a pajzsmirigy működését és növeli a potenciát.

Fényigényes növény, mélyre nyúló főgyökér rendszere miatt tűri jól a szárazságot. Gyökerén nitrogénkötő baktériumok élnek. A téli hideget jól bírja, Szibériában a -40 fokos telek sem ártanak neki. Hazánkban 1985 óta nemesítik: az altáji származású, kevésbé tövises, nagy bogyójú fajtákat vonták be a nemesítési programba. Jellemzőjük, hogy korán érnek, (augusztus), a bogyók nagyok, magas olaj-, karotin-, és C-vitamin tartalmúak.Kétlaki, szélbeporzású növény, sarjtelepes, sűrű bozótot alkot, virágai a levelek megjelenése előtt nyílnak a kétéves vesszőkön, márciusban. Termése egymagvú álbogyó, gömbölyded alakú, 6-9 mm átmérőjű, de a nemesített fajták termése a 10-15 mm átmérőt is eléri. A bogyók színe a sárgától a narancsvörösig változik, fajtajelleg. A nemesített fajták hasznos anyag tartalma magasabb, mint a vadon termőké, kertészetekben a nemesített fajták dugványról szaporított csemetéit lehet megvásárolni. Egy porzóshoz 5-6 termős példányt ültethetünk az uralkodó szélirány figyelembe vételével.



A bogyók fagyasztóban tárolhatók fogyasztásig, illetve ivólé, dzsem, lekvár, szörp is készíthető belőle.



Mivel igénytelensége miatt Magyarország egész területén ültethető, ajánlatos is lenne telepíteni minden kertbe egy-két példányt, ellátva ezzel az egész családot télire ezzel az immunrendszer erősítő gyógyító növénnyel. Gyümölcshozama 15-20 kg/fa, ellentétben a magonc és vad fajtákkal. Ezt a mennyiséget kb. öt esztendő után hozza. Mivel kétlaki növényről van szó, porzós és termős példányt is kell ültetni a terméskötődéshez!

Elhelyezkedés
Csemő

 
Elhelyezkedés
Csemő