10 hasznos tipp álláskereséshez

Budapest
2 éve, 6 hónapja

Az álláskeresés egy összetett folyamat, így érdemes megfelelően készülni rá. Nem csak akkor ajánlott rá készülni, amikor hirtelen elveszítjük a munkánkat, hanem mindig, ugyanis bármikor bekövetkezhet egy olyan változás amely mindent felborít. Ezáltal fontos az, hogy folyamatosan készen álljunk és ne essünk kétségbe. Ebben a cikkünkben tíz olyan tippet olvashatsz amelyek segítségedre lehetnek az új munkahelyed megtalálásában.

 

10 hasznos tipp álláskereséshez

Kép forrása: Freepik.com

 

Íme 10 szuper tipp a sikeres álláskereséshez:


1. Ne halogassuk a keresést!

Nagyon sokan nem kezdik el időben az állásokat böngészni és így nagyobb kockázatot vállalnak arra, hogy munka nélkül maradnak. Azt tanácsoljuk, hogy akár kényszerből, akár saját akaratból váltunk munkahelyet, időben, akár a felmondási idő alatt kezdjünk el keresgélni. Miért is jó időben felkészülni? Ha még munkavállalóként pályázunk meg számunkra megfelelő pozíciókat, akkor kisebb rajtunk a pszichés teher ezáltal jobban teljesítünk az állásinterjúkon.


2. Tanuljuk meg az álláskeresés fortélyait!

Jusson eszünkbe, hogy vannak egészen átfogó leírások is az álláskereséssel kapcsolatos ismeretekről. Ezek nemcsak azt mutatják be, hogy kutathatjuk fel hatékonyan a számunkra releváns álláshirdetéseket, hanem a jó önéletrajz készítésének technikáit, illetve az állásinterjúra való felkészülés praktikáit is alaposan ismertetik. Ha nem vagyunk tehát gyakorlott álláskeresők, interjúra járók, fogjuk fel ezt is egy tanulási folyamatnak. Nem ördögtől való elmenni úgy egy állásinterjúra, hogy kicsi esélyét látjuk a sikernek – a gyakorlás önmagában is hasznos!

 

3. Fejvadász segítség?!

Manapság igen csak elterjedtek a fejvadász cégek és fontos szereplői lettek a munkaerő-közvetítésnek. Ezek a szervezetek a munkaadók munkáját segítik. A fejvadász vagy tanácsadó kutatja a megfelelő szakemberek az adott pozíciókra, azaz egyfajta összekötő szerepet tart fenn a megbízó cég és a potenciális jelöltek között a kiválasztás folyamatában. Célravezető több fejvadász céghez regisztrálni, viszont ne hagyjuk csak rájuk a munkahelyek felkutatását.

 

4. Legyünk motiváltak!

Igen, tudjuk, hogy nehéz egy ilyen időszakban pozitívnak maradni, viszont nem lehetetlen. Habár a munkahelyünk otthagyása vagy elvesztése igazán stresszessé tehet minket, ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk. Vessük bele magunkat új lendülettel és hatékonysággal a munkakeresésbe. Fontos, hogy őrizzük meg a napirendünket és ne hagyjuk, hogy a napjaink tétlenségbe torkoljanak.

 

5. Minél több pályázat annál több esély!

Visszatérő hiba az álláskeresőknél, hogy alig egy-két pályázat elküldése után abbahagyják a keresést és napokat esetleg heteket várnak a visszajelzésre. Fontos tudni azonban, hogy a legtöbb esetben nem érkezik válasz, csak annak aki továbbjut a személyes bemutatkozásig. Ebből kifolyólag folyamatosan pályázzuk meg a számunkra ideális ajánlatokat.


6. A munkakeresés folyamata is munka

Az álláskeresés olyan mint egy főállás. Ha nagyon szeretnénk egy állást érdemes sokat foglalkoznunk vele. Az állásajánlatok felkutatása, a megpályázott pozícióra szabott önéletrajzok és kísérőlevelek megírása, adminisztrálás rengeteg időt vesz igénybe. Így hát fogjuk fel úgy, hogy ez is munka, amelynek eredményessége csak rajtunk múlik.


7. Csak akkor álljunk le a pályázással ha biztos az állás

Sajnos megeshet az is, hogy egy sikeres személyes találkozó után a szóbeli állásígéretek nem válnak valóra. Ebben az esetben fontos, hogy ne hagyjuk abba a pályázást, csak abban az esetben ha valóban megkaptuk a munkát. Akad olyan cég, ahol szándéknyilatkozatot kínálnak, hogy a pályázó biztonságban érezze magát. Természetesen az az egyik legbiztosabb ha a munkába állás időpontja közeli.


8. Add meg a bérigényt!

Amennyiben te pontosan tudod, hogy mennyit szeretnél keresni az adott pozícióban a legjobb ha rugalmasságot mutatsz a munkaadók felé azzal, hogy nem a konkrét összeget adod meg hanem egy szélesebb tartományban megjelölöd a fizetési igényed. Több cégnél a munkatapasztalat vagy a készség arányában kerül megjelölésre a munkabér, ezért szükséges néhány érvvel felkészülni, hogy miért képviselsz nagyobb értéket számukra mint egy pályakezdő vagy esetleg egy más tapasztalatokkal rendelkező jelentkező. Ami a legfontosabb, hogy sose adj meg alacsonyabb összeget jelentkezéskor, mint amennyi számodra reális, csak azért mert szeretnéd az állást!


9. Legyél nyitott és érdeklődő!

Abban az esetben ha van lehetőséged telefonon vagy személyesen jelentkezni, mindenképp élj vele. Egy személyes találkozó vagy telefonálás lehetőséget ad arra, hogy kifejezd őszinte érdeklődésed a cég és a meghirdetett pozíció iránt ezáltal biztosan szimpatikusabbá válsz. Ilyen esetekben kérdezz bátran a részletekről vagy a leendő feladatokról de mindenképp kerüld el a fizetésre vonatkozó kérdéseket.


10. Ha szükséges adjuk lejjebb igényeinket!

A rugalmasság egy kiemelten fontos tényezője az álláskeresésnek. Sajnos rengetegszer fordul elő, hogy több hónap keresés után reménytelennek tűnik a helyzet, főleg ha szükségünk lenne bevételi forrásra. Ebben az esetben merjük lejjebb adni az igényeinket. Természetesen nem kell túlzásokba esni és minden olyan állásra jelentkezni, amelyhez nem állunk közel. A rugalmasság azt is jelenti, hogy legyünk nyitottak egy költözéssel vagy hosszabb ingázással járó munkára.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest