6 őszi kertrendezési feladat, amit neked sem szabad halogatni

Budapest
1 éve, 5 hónapja

Ha van kerted, még az őszi fagyok előtt szükséges körültekintően felkészítened a télre. Ezzel nemcsak a talaj és a növényeid lesznek ellenállóbbak a zord idő közeledtével, hanem lelkednek is jót tesz, ha az őszi napsütésben pár órát a szabadban tölthetsz magadba szívva az illatok és színek csodás kavalkádját. Ám nem mindegy, hogyan állsz neki a kertedet érintő téli előkészületeknek.


1. A legfontosabb őszi kerti munkálatok

Tekintve, hogy hazánkban tavasszal és ősszel van a legtöbb feladat a kertben, érdemes megfontolni, miként fogsz neki az őszi kerti munkálatoknak. Rendszerint az őszi időszakban történik a komposztkészítés, a virághagymák ültetése, az évelők szétültetése, valamint az új ágyások ásása és szántása. Ha mindezt elvégzed, aggodalmak nélkül várhatod a téli hónapokat. 


2. Mérd fel a talaj állapotát a téli előkészületek részeként!

Mielőtt bármibe is fogsz, az őszi időszakban célszerű felülvizsgálni a talaj állapotát. Amennyiben tápanyaghiányt vagy túlzott pH-érték ingadozást tapasztalsz, a savasság csökkentése érdekében javallott a talaj meszezése. Ám tekintve, hogy ez nem olcsó mulatság, az is jó megoldás, ha olyan növényeket ültetsz, amelyek jól érzik magukat az adott kémhatású talajban.


3. Gereblyézd össze a faleveleket és komposztálj az egészséges talaj érdekében!  

Annak érdekében, hogy kerted növényei a következő évben is virágba boruljanak és a gyümölcsfáid gazdag termést hozzanak, ősszel mindenképpen javallott felfrissíteni a talajt a téli előkészületek részeként. Ennek első lépése, hogy a lehullott faleveleket össze gereblyézed, felaprózod, és felhalmozva azt, komposztálóba helyezed. A komposztálással nemcsak értékes tápanyag keletkezik a növényeid számára, hanem környezetkímélő módon elkerülhető vele a száraz falevelek elégetése.


4. Egy szép kert a rendezett gyepnél kezdődik

Azért, hogy szép és egészséges legyen a kerted gyepje, fontos, hogy átszellőztesd a talajt az őszi kerti munkálatok részeként. Ennek köszönhetően a víz és a műtrágya is mélyebben be tud épülni a talajba. Ezt követően be is szórhatod a gyepet fűmaggal, hiszen az őszi nedves időjárás könnyen bemossa a magokat a talajba. Ha száraz az időjárás, természetesen fontos, hogy gondoskodj az öntözésről is, mert anélkül a növények, így a gyep is könnyen kiszáradhat.


5. Kapkodd ki az összes gyomot, mielőtt elültetnéd a virághagymákat!

A hajnali fagyokat megelőzve a szeptember vége és az október eleje a legalkalmasabb az évelő ágyások átdolgozására, a virághagymák, a bokrok, valamint a fák telepítésére. Ám ezek elültetése előtt szedd ki az ágyásokból az összes gyomot, hogy azok ne elegyedjenek az újonnan ültetett haszonnövényekkel.


6. Virághagymák, amiket érdemes most elültetned

Ha szeretnéd, hogy a kerted tavasszal virágba boruljon, az őszi kerti munkálatok kihagyhatatlan lépése a hagymás növények – tulipán vagy nárcisz – elültetése is. Tekintve, hogy e növények a tél előtt meggyökeresednek, könnyebben átvészelik a téli időszakot. Mindemellett az is fontos, hogy a már meglévő növényeidről is gondoskodj. A dézsás növényeket például célszerű fagymentes helyre költöztetni a téli fagyok idejére.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest