A legnépszerűbb fenyőfa fajták karácsonyra

Budapest
4 éve, 3 hónapja

Minden évben fogós kérdés, hogy milyen fenyőfát válasszunk a lakás díszeként. A legnépszerűbb fajták között is vannak eltérések, így érdemes előre tájékozódni, hogy melyiknek erősebb az illata vagy kevésbé szúrosak a tűlevelei, attól függően, hogy mi milyen karácsonyfát szeretnénk.


Karácsonyfa fajták


Sorra vettük a legtöbb helyen kapható fenyőfajtákat és összegyűjtöttük a fontosabb jellemzőiket.


Nordmann fenyő

A leginkább elterjedt fajta, mivel gyönyörű formájú fák nevelhetők ebből a fajtából. 1-2,5 cm-es tűlevelei élénkzöldek, nem szúrnak és nem is potyognak, viszont sajnos illata csak alig van vagy egyáltalán nincs. Mivel formája és szép színű tűlevelei miatt tökéletes karácsonyfa lehet belőlük, így áruk is ehhez igazodik, a többinél magasabb lehet.


Lucfenyő

Szintén elég felkapott fajta, mivel az illata az ismert típusok közül ennek a legerősebb. Erős, gyantás illata mindenkiben a karácsony igazi illatát idézi fel. Ezzel együtt viszont valószínűleg mindenkinek ismerős a probléma vele, hogy a felállítást követően már pár nappal elkezdi hullatni szúrós leveleit, az ünnepek végeztével a díszek leszedése így kellemetlen feladat lehet. Tovább megőrzi frissességét, ha vízzel töltött talapzatba állítjuk. Az egyik legolcsóbb fajta!


Ezüstfenyő

Különleges színe és formája miatt könnyen felismerhető a többi között az ezüstfenyő, hiszen tűlevelei jóval hosszabb és világosabb színűek, mint a hagyományos fenyőfajtáké. A levelek szúrósak, de a rajtuk lévő viaszrétegnek köszönhetően sokkal később kezdenek hullani. Így aki hosszan szeretne gyönyörködni a karácsonyfájában, annak jó választás lehet.

Fenyőfa fajták karácsonyra


Duglászfenyő

Szuper tulajdonsága a duglászfenyőnek, hogy 2-4 cm-es tűlevelei nem szúrnak, így kifejezetten könnyű díszíteni. Ha megdörzsöljük a leveleket, akkor kellemes narancsillatot árasztanak. Akkor sem potyognak le a levelek, ha már szárad a fa, viszont az ágak puhák, így elég gyengék is, így egyszerre túl sok díszt nem bír el. 


Ha hosszabb távon gondolkodunk…

Ha az ünnepek leteltével nem szeretnénk kidobni a fenyőfánkat, akkor érdemes földlabdás fát venni. Ezt kiültethetjük a kertbe vagy elajándékozhatjuk, és nem a szemétdombon végzi. Ha ilyet tervezünk, akkor maximum 1-1,5 méteres fát vegyünk, ezek nagyobb eséllyel maradnak meg kiültetés után. A gyökereket tanácsos ellenőrizni vásárlás előtt, sajnos előfordulhat, hogy kiásásnál megsérülnek és így nem valószínű, hogy életben maradnak. Amíg feldíszítve állnak az otthonunkban, addig tartsuk nedvesen a földjüket és ügyeljünk, hogy a rügyek ne sérüljenek.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest