Az olvasás jótékony hatása

Budapest
2 éve, 7 hónapja

Az emberek olvasási szokásai nagyon eltérőek. Vannak akik egyszerűen nem szeretnek olvasni, vannak akik imádják ezt a fajta kikapcsolódást, aztán akadnak olyanok is akik ritkábban de a kezükbe vesznek egy-egy könyvet. Az olvasás ugyan nem mindenki számára kedvelt tevékenység, viszont ne felejtsük el, hogy a mindennapokban rengeteg hasznát vesszük az olvasni tudás képességének. Ráadásul a technológia fejlődésének köszönhetően, megannyi eszköz is segítségünkre van ebben mint például a telefonok, számítógépek, tabletek vagy az e-book olvasók. 


Könyv olvasás jótékony hatása

Kép forrása: Pixabay.com

Számos kutatás bizonyítja, hogy a mai fiataloknak nem tartozik a kedvenc időtöltéseik közé a könyvek olvasása. Persze ennek számos oka lehet, például hogy már általános iskolában elő van írva számukra, hogy milyen kötelező olvasmányok közül választhatnak. Megpróbálhatjuk azonban megszerettetni velük ezt a csodás időtöltést, hiszen az olvasásnak számos jótékony hatása van. Mi ebből kiemeltünk 7 olyan hatást ami miatt holnaptól te is biztosan falni fogod a könyveket. Nézzük is:


Fejleszti a kreativitást


A kreativitásunkra az életünk számos területén szükségünk van, ezért is fontos, hogy fejlesszük. De hogyan is fejleszti egy kis olvasás? Nos, amikor nekifogunk egy könyv olvasásának, a képzelőerőnk egy másik világba repít minket. A kreativitásunkra van szükségünk ahhoz, hogy ezt a világot felépíthessük magunkban. Ezt a képességet pedig minden egyes könyvnél gyakorolhatjuk. 


Bővíti a szókincset


A kommunikációs problémák az olvasással sokat javulhatnak, hiszen ezen tevékenység során számos új szavakkal, kifejezésekkel vagy szófordulatokkal ismerkedhetünk meg. Minél többet olvasunk, annál bővebb lesz a szókincs tárunk. A nagyobb szókészlet pedig magabiztosabb kommunikációt eredményez szóban és írásban egyaránt. 


Stresszoldó hatású


Egy kimerítő és hosszú nap után nincs is jobb, mint a fennmaradt szabadidőnket lazítással tölteni. Az olvasás segít kikapcsolni és feledtetni a felgyűlt problémákat. Ettől a mindennapi tevékenységtől a test és az elme feszültségektől mentes állapotba kerül, ezáltal csökken a vérnyomás és légzésszám. A könyvolvasás remek időtöltés lehet azok számára akik hajlamosak mindent túlgondolni, túlstresszelni.


Növeli a koncentrációt


A mindennapokban megállás nélkül számtalan dologra kell odafigyelnünk, viszont megtartani egy adott dologra a figyelmünket nem mindig sikerül. Az olvasás ezen is tud javítani, hiszen ezen tevékenység végzésekor órákon keresztül öszpontosítunk egyetlen dologra. A koncentráció fejlesztése a munkában is nagy hasznunkra lehet, sőt ha a reggelink elfogyasztását néhány perc olvasással töltjük meglepően pozitív hatással lesz a munkahelyi tevékenységünkre.


Kihat a mentális egészségünkre


Az agyunk mint minden más izom a testünkben, megfelelő karbantartással egészségesen tartható. Az olvasás aktivizálja az agyi területeket és folyamatos mozgásban tartja azt. Ezáltal az agysejtjeink hozzászoknak az aktívabb tevékenységhez így a rendszeres olvasás lassítja vagy akár meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását. Vannak módszerek amelyekkel hasonló hatást érhetünk el, ilyen például a rejtvényfejtés vagy a sakkozás.


Megfizethető szórakozás


A könyvvásárlásba garantáltan nem fogunk tönkremenni. A könyvesboltokban is gyakran vannak kedvezmények viszont ha nem szeretnénk rá ennyit sem költeni nézzünk be egy antikváriumba ahol tényleg szuper árakon szerezhetjük be a legújabb olvasnivalókat. Esetleg az internetről e-könyv formájában akár ingyenesen is beszerezhetünk különféle műfajú olvasmányokat vagy akár egy könyvtárba is beiratkozhatunk ha nem okoz problémát a határidők betartása.

A lényeg, hogy amikor olvasol magadat szórakoztatod, fejleszted így ne sajnáld rászánni az időt vagy azt az elenyésző költséget amellyel jár.


Fejleszti az íráskészséget


Minél többet olvasunk annál több stílussal találkozunk, amelyek felfedezése közben kialakítjuk a sajátunkat. Emellett rengeteget segít a helyesírás és az írásbeli kifejezésmód fejlesztésében, valamint hatással van a gondolkodásmódunkra, így összetettebben tudunk gondolkodni.





Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest