Felújítás okosan - tippek és jó tanácsok

Budapest
4 éve, 9 hónapja

Több okból is dönthetünk a lakás felújítása mellett. Költségvetési indokok miatt, vagy az egyediségre, saját ízlésünk szerinti megvalósításra törekvés érdekében, a folyamat nem sokban különbözik. Egy felújítás a legtöbb esetben stresszes és hosszadalmas folyamat. Ahhoz, hogy a lehető legjobban oldjuk meg, érdemes néhány szempontot megvizsgálni és jól felkészülni. Mai cikkünkben azoknak szeretnénk segíteni, akik a felújítás mellett döntenek és a lehető legjobban szeretnének kijönni a pénzükből.


Lakásfelújítás szakemberrel, vagy házilag


Priorizáljunk

Mielőtt bármibe kezdenénk, igyekezzünk eldönteni, hogy mi a legfontosabb a felújítás során: gyors legyen, egyszerű legyen vagy pedig olcsó. Sajnos, ahogy az már sejthető, a három egyszerre általában nem megoldható. Ha a költséghatékonyság a cél, akkor számolnunk kell azzal, hogy valószínűleg lassabb lesz a munka, mivel több utánjárást igényelnek a beszerzések. Ha az a cél, hogy minél hamarabb és egyszerűen, stressz nélkül letudjuk az egészet, akkor pedig érdemes némi gyorsasági felárral számolni a szakemberek részéről.

Arról is állítsunk fel egy fontossági sorrendet, hogy mi számít nekünk leginkább: mi az, ami már nem működik, mindenképpen cserélni kell (és esetleg nagyobb beruházás, mint például egy kazán, vagy a nyílászárók);

melyik az a helyiség vagy részlet az otthonunkban, amit a leginkább meg akarunk változtatni; azokat is írjuk fel, ami nem létfontosságú, de jó lenne kicserélni/átalakítani.


Mindegy, hogy mire törekszünk, de a további terveket és a költségvetést ezeknek fényében kell összeállítani.


Csináljunk költségvetést

Ha tudjuk, hogy mi a fontos, akkor neki kell állnunk a költségvetésnek. Nincs is annál rosszabb, amikor menet közben derül ki, hogy valami már nem fér bele a keretünkbe, ezért le kell mondanunk róla, vagy olyan kompromisszumot kötni, amit nem szívesen néznék a következő 15 év minden egyes napján.

Járjunk utána az egyes munkálatoknak és alapanyagoknak és készítsünk annyira részletes költségvetést, amennyire csak lehet. Sokkal könnyebb dolgunk lesz a munkák során, ha tudjuk, hogy mire számítsunk, sajnos még így is érhetnek kellemetlen meglepetések.


Okosan válasszunk szakembert

Ezzel el is érkeztünk a felújítás téma talán legérzékenyebb pontjához. Manapság itthon nem egyszerű jó áron dolgozó, minőségi munkát végző szakembert, mesterembert. 

Sokunkban felmerül az a gondolat is, hogy amit lehet, saját kezűleg jó lenne megoldani. Ezzel a választással igaz, hogy nem keveset lehet spórolni a költségeken, de legyünk óvatosak és legfőképpen őszinték saját magunkkal. Csak olyan munkát vállaljunk be, amiben biztosak vagyunk, hogy olyan minőségben tudjuk elvégezni, amivel elégedettek leszünk. Nagyon sok olyan feladat van, amit magunk is megcsinálhatunk, főleg a bontási és a takarítási szakaszban, ezeken a segédmunkákon is spórolhatunk, nem is keveset. Ne vágjunk azonban csempézésbe vagy villanyszerelési munkákba, ha az rosszul is elsülhet. Egyrészt minimum az alapanyagot kétszer kell kifizetni, másrészt időt veszítünk vele és az őszhajszálaink száma is jócskán gyarapodni fog.


Érdemes első körben az ismerősök között körbekérdezni, hogy tudnak-e ajánlani valakit, aki megbízhatóan dolgozik, esetleg néhány referenciamunkát is megnézni. Mindenképpen találkozzunk személyesen is azokkal a mesterekkel, akiket felkérnénk: mutassuk meg pontosan, hogy mit szeretnénk, és kérjünk részletes, pontos árajánlatot. A felújítás mértékétől függően jól jöhet, ha több szakembertől vagy kivitelező cégtől is kérünk ajánlatot, így össze tudjuk hasonlítani és megalapozott döntést hozni. 


Az ajánlatban szereplő költségeket könnyen be tudjuk vezetni a költségvetési táblázatunkba.

Nem utolsó sorban a részletes ajánlat mindig tartalmazzon vállalási határidőt is és érdemes arra is kitérni, hogy mi történik, ha nem valósul meg időre a teljesítés. 




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest