Fűnyírási kisokos

Budapest
2 éve, 11 hónapja

Dübörög a tavasz és végre egyre többet süt a nap. A kertek virágba borultak és rügyeznek a fák, a gyepnövekedés is újra beindult. Eljött az idő, hogy megkezdjük a gyepápolást is. A fűnyírás a leggyakoribb tevékenység a kertünkben, nyáron akár hetente többször is el kell végeznünk. 


Fűnyírási kisokos

freepik.com


Gyepápolás 

A gyep ápolás első lépése a felület megtisztítása a faágaktól és levelektől. Eldugott helyeken, például a sövények alatt azonban a lombszívó gépek nagy segítséget jelenthetnek.


Fűnyírás

Ha a gyep tisztítása megtörtént, a növekedés beindult, eljött az első fűnyírás ideje. Mielőtt elkezdenénk a munkát, érdemes átnézni a fűnyíró berendezésünket és megélezni a késeit. Az élezetlen fűnyíró roncsolhatja, megtépázhatja a fűszálak végeit és az besárgulhat tőle. A fűnyírás egyik alapszabálya, hogy a fűszálak teljes hosszának felső egyharmadát szabad egyszerre levágni. Fontos, hogy az első nyírásnál ne vágjuk nagyon rövidre a fűszálakat, az 5 centiméteres fűmagasság ajánlott. Találd meg a számodra megfelelő fűnyírót! Választhatunk benzines, elektromos és akkumulátorral működő típusok közül. Léteznek önjáró funkcióval ellátott gépek is, amelyek megkönnyítik a használatot. Praktikus lehet az állítható karmagasság is, hogy munka kényelmesebben elvégezhető legyen.


A fűnyírás mellett az ápolt gyepfelület megőrzése érdekében a trágyázás mindenképpen ajánlott. Érdemes a levágott füvet is trágyázásra használni, finomra aprítva tökéletes természetes trágya. A gyep széleit fűkaszával vághatod, de aki nagyon precíz akar lenni széleket  fűnyíró ollóval is nyírhatja.


Gyepszellőztetés

A gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyepünk még szebbé és egészségesebbé varázsolható. Tavasszal nem árt elvégezni egy gyepszellőztetést, hogy a tápanyagok és a víz könnyebben lejuthasson a gyökerekig, emellett a száraz fűmaradványokat és a nem kívánt gyomot, mohát is eltávolítja a fű közül. 


Öntözés

Már most nem árt beszerezni a szárazabb napokra egy jó öntöző rendszert vagy slagot. Személy szerint jobban kedvelem a kézi öntözést, így minden felületet egyenletesen tudok öntözni. 

Ha a gyep ápolásának végéhez értünk, jöhet is a kerti grillezés. 




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest