Hangszert a gyerekeknek!

Budapest
2 éve, 8 hónapja

A hangszerek fantasztikus tárgyak, amelyekkel zenét hozhatunk létre. A zenélés nem csak örömet okoz, hanem különféle készségeket is fejleszt.  Szeretjük magunkat körül venni velük, megnyugtatnak és jó rájuk nézni. A legtöbb gyerek szereti a zenét hallgatni és énekelni. A zenetanulás alapjait játékos formában már a legkisebbekkel is megismertethetjük, később pedig már hangszerekkel is ismerkedhetnek. 


Hangszert a gyerekeknek

 


A hangszer kiválasztásánál vegyük figyelembe a gyerekünk igényeit, melyik hangszer hangja tetszik és min tanulna szívesen. Az is fontos hány éves kortól érdemes elkezdeni az adott hangszer tanulását. Az életkor azért fontos, mert vannak olyan hangszerek, amelyek csak bizonyos kortól ajánlottak. 

A hangszereket kategorizálhatjuk a megszólaltatásuk szerint:


Fúvós hangszerek 

A fúvós hangszerek közül a legkisebbek számára is könnyen elsajátítható a furulya. A beszerzése is egyszerű és olcsó. Az összes fúvós hangszer tanulása erre épül. Mind a fa- és a rézfúvós hangszerekhez jó tüdőkapacitásra és ajakmozgásra van szükség, vannak közülük hangszerek, amelyeknek elkezdése bizonyos életkorhoz kötött. Fafúvósok: fuvola, klarinét, szaxofon, oboa, fagott. Rézfúvósok: trombita, kürt, harsona, tuba. 

 

Vonós hangszerek

A vonós hangszerek közül a legismertebb a hegedű és mivel ez a legkisebb vonós hangszer, ezért ezt már egész kicsi kortól kezdhetik a gyerekek. Suzuki módszerrel már hároméves kortól kezdhetik a tanulást. Nagy koncentrációt igényel és mindenképpen jó hallással is kell, hogy rendelkezzen a gyermek. Vonós hangszer még a cselló, a brácsa és a nagybőgő is.


Billentyűs hangszerek

A billentyűs hangszerek csoportjában tartozik a zongora, csembaló, orgona és harmonika. Nagyon népszerű hangszer közülük a zongora, kitartást és a két kéz külön mozgása miatt komplex gondolkodást igényel, viszont azonnali sikerélményt nyújt. Nagy öröm, amikor egy éneket szólamot sikerül kísérni.


Ütőhangszerek 

A dob, xylofon, marimba, cimbalom mind ütőhangszerek. A ritmusok szerelmeseinek egyértelmű választás a dob és az ütőhangszerek. A jó ritmusérzékkel megáldott gyerekeknek 


Pengetős hangszerek 

A gitár, hárfa, citera a pengetős hangszerekhez tartozik. Nagyon népszerű hangszer a gitár, sok műfajban használják, már az egyszerűbb akkordokkal is sok mindent el lehet rajta játszani. Egy gitár beszerzése nem magas költségű, viszont annál nagyobb örömet nyújt. Hárfa - kevésbé népszerű hangszer, de nem nehezebb megtanulni játszani rajta, mint a zongorán. 


Az együtt zenélés örömét minél előbb megtapasztalja egy gyerek, annál hamarabb megnyílhat. A közös zenélés, illetve zenehallgatás, szinte minden személyiségtípusnak okozhat mindent átitató, felszabadító élményt nyújt, de emellett együttműködésre és felelőségvállalásra is tanít. Ma már számos tanulmány bizonyítja, hogy a teljes személyiség kibontakoztatásához, pótolhatatlanul nagy szükség van a zenére, a zenei nyelv megismerésére. Az óvodából az iskolába történő átmenetet szintén nagymértékben megkönnyíti az óvodáskori zenei fejlesztés. Zenélés önkifejezést, koncentrációt segítő, feszültségoldó hatású. 




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest