Használt autót okosan – tippek

Budapest
5 éve, 1 hónapja


 

A használt autó vásárlást rengeteg rémhír és városi legenda övezi, és sajnos valóban nagyon könnyű szélhámosokba, csalókba ütközni. Van azonban néhány olyan jó tanács, amiket ha betartunk, jócskán csökkentjük az esélyét annak, hogy átverés áldozatai leszünk.

Még mielőtt konkrét autót mennénk el megnézni, pár dolgot tegyünk meg a saját érdekünkben:

  • Tudatosítsuk magunkban, hogy a használt autó vásárlás általában egy hosszabb, türelmet igénylő folyamat!

  • Fogadjuk el, hogy ha használt autót vásárolunk, akkor nem egy szalon állapotú autót fogunk megkapni, a normál, napi használatból is adódnak sajnos kisebb karcolások, kopások, főleg, ha például budapesti használt autóról van szó – a nagy forgalom, a nehéz parkolás a szűk helyekre okozhat kisebb-nagyobb esztétikai hibát egy autón.

  • Döntsük el, hogy milyen funkcióknak kell megfelelnie a vásárolt autónak és ez alapján a lehetséges típusoknak járjunk utána az interneten. Kutassuk fel, hogy az adott típusnak (és évjáratnak) milyen típushibái vannak általában, mire kell fokozottan odafigyelni.

  • Kérdezzük meg előre, hogy megnézethetjük-e egy szervízben az autót?

Hozzá nem értőként nehéz a saját ítélőképességünkben bízni, de hoztunk pár tippet, amivel megkönnyíthetjük a folyamatot:


Telefonáljunk!

Főleg, ha egy tőlünk távolabbi városban hirdetik a kiszemelt autót, tegyünk meg egy hosszabb, részletekbe menő telefonhívást a hirdető felé. Már az is sok mindent elárul, hogy hogyan reagál a kérdéseinkre, ha nem szívesen válaszol, akkor érdemes elgondolkodni, hogy jó helyen járunk-e.


Amit feltétlenül kérdezzünk meg:

  • Honnan származik az autó? Ha külföldről, akkor mikor került az országba?

  • Hány tulajdonosa volt már az autónak, ő hányadik és mikor vásárolta meg?

  • Miért akar megválni tőle?

  • Mennyi a biztosítása az autónak?

  • Megvan mindkét eredeti kulcs?


Ha ezekre megnyugtató és korrekt választ kaptunk, akkor következhet a személyes megtekintés.

Akkor is ellenőrizhetünk az autón nagyon sok mindent, ha nem vagyunk autószerelők. Az autó külsején ellenőrizzük a rozsdafoltokat, a beázás nyomait (főleg a szőnyegek alatt és a napfénytető körül, ha van), hasonlítsuk össze az egyes elemek színét és az illesztéseket. Ha eltérést tapasztalunk, nem párhuzamosak/egyformák az illesztések, az arra utal, hogy cserélve vagy javítva volt az adott elem.

Belül nézzük meg az ülések és a műszerfal állapotát, mindenképpen ellenőrizzük az elektronikával működő extrák rendben vannak-e: próbáljuk ki az összes ablakot, indítsuk be a klímát (a hűtést és a fűtést is próbáljuk ki), ha van ülésfűtés, azt is teszteljük.

Mindenképpen ellenőrizzük, hogy az alvázszám megvan-e az autón és ugyanaz a szám szerepel-e a papírjain. Kérjük el a törzskönyvet, a forgalmit, vessük össze a tulajdonos adataival és nézzük meg a 2 db eredeti kulcsot is.


Ha ezeket is rendben találtuk, mindenképpen kérjünk próbautat, menjünk egy kört az autóval és lehetőség szerint egy szakszervizzel is nézessük át az autót közösen. Nagyon fontos, hogy ne abba a szervízbe menjünk, ahova a tulajdonos egyébként is hordja az autót, keressünk egy függetlent!

Remélhetőleg mindent rendben találnak, de még így is javasolt a vétel után egy általános nagyszervízt beiktatni (olaj és szűrőcserék, stb.).

Azt se felejtsük el, hogy akkor is vannak jogaink a váráslást követően, ha magánszemélytől vettük az autót. Rejtett hiba esetén magánszemélytől 1 év, kereskedő esetén 2 év szavatosság van az autóra.


Címkék: használt autó; tippek; autóvásárlás





Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest