+ Ingyenes hirdetés feladása

Hogyan vegyünk jó használt kerékpárt?

1 hónapja, 2 hete

Nem ördögtől való dolog használt kerékpárt keresni, viszont ha nem vagyunk szakértők, könnyen pórul járhatunk egy rossz vétellel. A jó idő és a környezettudatosság érdekében viszont bíztatunk mindenkit a bicikli használatára, és utánajártunk, hogy mire is kell odafigyelni, hogy azt kapjuk a pénzünkért, amit szeretnénk.


Milyen kerékpárra is van szükségünk?

Az első és talán legfontosabb, hogy gondoljuk végig, hogy valójában mire is használjuk majd a kerékpárt, mivel jónéhány típus megkülönböztethető és nagyon nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk.

Magyarországon a moutain bike típusú biciklik a legelterjedtebbek, pedig ezek kifejezetten terepre készült, vastag gumis, masszív fajták. A bütykös gumi nagyon jól jön terepen, viszont városi használatkor inkább csak megnehezíti a tekerést.

Hétköznapi használatra találták ki a városbicikli típust, aminek teljesen más a felépítése. A váza könnyebb, így a manőverezést is egyszerűbb vele, kényelmesebb rajta ülni, mivel a kormányt szinte ülőpozícióban foghatjuk, nem kell előre dőlni. Ezen kívül általában fel vannak szerelve olyan praktikus kiegészítőkkel, mint sárvédő, kosár, csengő és kitámasztó. Az utóbbi időben elég népszerűvé váltak főleg a tetszetős dizájn miatt, mint például ez a vintage női kerékpár:

Használt és új kerékpárok

 

Gyakran találkozhatunk még a trekking kerékpár fajtával. Ezek a mountain bike és városi kerékpár között helyezkednek el használhatóságban. Könnyebb a vázuk, így városi közlekedésre is alkalmasak, de egyszerűbb terepre vagy kisebb túrákra is nyugodtan elmehetünk velük.

Létezik még az országúti vagy versenykerékpár típus is, ami a nevében foglalja, hogy mire is való igazán. Ezeket versenyzésre tervezték, sima, jó minőségű úton való haladásra. A nagyon vékony gumiknak köszönhetően könnyen hajthatóak, viszont sokkal sérülékenyebbek is.


Hol keresgéljünk?

Ha használt kerékpárt keresünk, alapvetően két opció van előttünk: online hirdetések és kerékpár szaküzletek. Ha biztonságosabb megoldást szeretnénk, akkor érdemes felkeresni egy olyan szaküzletet vagy szervizt, amelyik foglalkozik használt biciklik árusításával. Itt megkaphatjuk a szakértelmet, ha mi nem értünk hozzá, viszont ennek ára van, amit meg kell fizetni.

Az apróhirdetési oldalak előnye, hogy sokkal több ajánlat közül válogathatunk, lehetőségünk van összehasonlítani több eladó kerékpárt. Ami fontos, hogy mielőtt döntenénk, mindenképpen nézzük meg élőben, ellenőrizzünk pár alapvető dolgot.


Mit ellenőrizzünk?

Hogy mit ellenőrizzünk, arról következzen egy rövid lista:

 • Váz: Nézzük meg, hogy megfelel-e nekünk a méret és ellenőrizzük az állapotát. Keressük sérülések nyomait, viszont ne felejtsük el, hogy használt biciklit készülünk venni, a kisebb karcolások, hibák a műfaj sajátjai. Ha az illesztéseknél, forrasztásoknál találunk gyanús repedéseket, akkor gyanakodhatunk, hogy volt már hibája a váznak.

 • Külső gumi: Mindenképpen ellenőrizzük a külsők állapotát. Ha repedtek, kopottak, az arra utal, hogy régiek és nem megfelelően voltak tárolva, vagy már elhasználódtak.

 • Hajtásrendszer: Vizsgáljuk meg a lánc, a fogaskoszorú és a teljes hajtásrendszer állapotát, mert például ha lánc meg van nyúlva, akkor nem kis költség lehet a cseréje.

 • Kerekek: Egyszerűen ellenőrizhető a kerekek állapota, megforgatva figyeljük, hogy van-e bennük nyolcas vagy tojás (a kerék oldal irányban, vagy a tengelyre merőleges deformált). Ha ilyet tapasztalunk, nem érdemes megvenni, költséges lehet a javításuk.


Igaz, hogy az egyszerűbb kerékpárok alkatrészeinek pótlása pár ezer Forint, de ha többet cserélni kell, akkor könnyen kifizethetjük a vételárnak megfelelő összeget újra. Legyünk hát körültekintőek és ha kell, kérjük hozzáértő vagy szakember segítségét.

Hasonló hirdetések

 • Milyen a tökéletes íróasztal?
  Budapest
  Augusztusban már minden család javában készülődik a beiskolázásra. Időben el kell kezdeni beszerezni a füzeteket, iskolatáskát, kellékeket és berendezi vagy felfrissíteni a tanuló sarkot a gyerekeknek. Fontos hogy olyan helyen tanuljon a gyermek, ami...
  5 órája, 47 perce
 • Bp.-i zenekar fellépéseket vállal
  Budapest, Budapest, Budapest
  Bp.-zenekar fellépéseket vállal.Koncertek,partyk,bálok,éttermek,bárok stb.Széles repertuár..A jó hangulat garantált!!! Rólunk: A Ham&X egy 2008-ban alakult budapesti rock / rock n' roll zenekar. Saját szerzemények mellett a 70-80-as évek magyar és kü...
  2 napja, 1 órája
 • Csodás porcelánok otthonra
  Budapest
  Herendi, Zsolnay, Hollóházi… Olyan nevek, amiket valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Klasszikus, értékálló díszei az otthonnak és ha vigyázva használjuk őket, a családi ünneplések éke lehet mindegyik. Nem véletlen, hogy a Maxapró oldalon is tal...
  5 napja, 6 órája
 • Így lehet bababarát a lakásod!
  Budapest
  Ha egy gyermek elindul felfedezni a világot, az újdonsült szülök nem is gondolják, mennyi esetleges veszélyforrással találkozhat, akár otthon is. Ahogy a kicsik cseperednek, egyre jobban érdekelni kezdi a környezete, természetesen nem a játékai, hane...
  2 hete, 1 napja
 • A legédesebb kiskutyák a héten
  Budapest
  Legyen szó felnőttről vagy gyerekről, egy tündéri kiskutyának senki nem tud ellenállni. Mi sem, a Maxapro szerkesztőségében, ezért összegyűjtöttük a legcukibb kutyákat, akik a héten gazdit kerestek nálunk. Nézzük csak! Ausztrál juhászkutya Többszörös...
 
Elhelyezkedés
Budapest