Hol dolgozzon nyáron a diák?

Budapest
3 éve, 8 hónapja

A nyáriszünet remek alkalom arra, hogy a diákok egy kis pénzt keressenek és kipróbálják magukat a munka világában. Ilyenkor több a szezonális munka is, például a turizmusban és a kereskedelemben, de a mezőgazdaságról se feledkezzünk el. Diákként az dolgozhat, aki elmúlt 16 ével, de a 18. év alatt csak szülői engedéllyel. Iskolai szünetben már a 15 évesnél idősebb tanulók is dolgozhatnak. A diákmunka jó lehetőség a munkavállaló diáknak és a cégeknek is kedvező.


Diákunkák országosan

https://www.freepik.com/


Ma már szerencsére jóval könnyebb dolga van a fiataloknak munkát találni, a családi és kapcsolati hálón túl mára már az iskolaszövetkezetek is tárt karokkal várják őket. 

 

Hogyan foglalkoztatható egy diák?

A cégek iskolaszövetkezeten keresztül vagy magánúton is foglalkoztathatják a diákmunkaerőt. Utóbbinál többféle foglalkoztatási mód is rendelkezésére áll, így minden vállalat megtalálhatja a neki megfelelő formát a diákmunkás alkalmazására. A foglalkoztatás formáját tekintve lehet egyszerűsített foglalkoztatás, háztartási alkalmazott, teljes munkaviszony, egyéb jogviszony.

 

Milyen munka ideális egy diáknak?

Nagyon sok olyan pozíció van, ami nem igényel szaktudást és egy kis betanulás után egy dolgozni akaró diák is el tudja végezni. A diákok előnye, hogy rugalmas beosztással dolgoztathatók. Nem okoz nekik problémát például a hétvégi munkavégzés. Alkalmasak lehetnek többek között például bolti kisegítésnek, adminisztrációs munkákra, raktári munkák,  vendéglátásban is elhelyezkedhetnek, és ideálisak számukra az idénymunkák is. 

 

A nyári gyakorlat is munka?

Több oktatási intézmény kötelezővé teszi a nyári gyakorlatot, amikor bizonyos időt el kell tölteni egy adott cégnél. Ezzel is még jobban megalapozva a tanulók szaktudását a gyakorlatban is. Éppen ezért  nagyon népszerűek a gyakornoki állások is, ahol a diákok a saját tanulmányi irányukban tudják tudásukat kamatoztatni. 

 

Mire kell odafigyelni?

A diákoknak a NAV oldalán érdemes az adózásnak mindenképp utána nézni, hiszen többféle módja is lehet és jó, ha tisztában vannak a foglalkoztatás és adózás szabályaival. Így kivédhető az esetleges visszaélés. A diákok nem túlórázhatnak, nem dolgozhatnak éjszakai műszakban, illetve nem lehet őket veszélyes munkakörökben alkalmazni. Ezzel azonban nincs tisztában minden fiatal, sőt gyakran a szülők sem tudnak segíteni az ismeretek hiánya miatt, ezért tényleg megéri tájékozottnak lenni a témában a munkába állás előtt.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest