Hőszivattyús fűtés hűtés – megéri korszerűsíteni

Budapest
1 éve, 8 hónapja

Az elmúlt időszakban egyre több család gondolkodott el a rezsicsökkentés lehetőségein. Megnövekedett a kereslet a megújuló energiát hasznosító rendszerek felé, a napelem és hőszivattyú piacon szinte rohamot indítottak a vásárlók egyes márkák képviselőiért. Az energiaárak hirtelen és drasztikus változásával a megtérülési idő is tovább csökkent, egyre több a környezettudatos beruházás.

 

Hőszivattyús fűtés, hűtés

 

Hogyan működik a hőszivattyú?

 

Mivel a mai korszerű levegő-víz hőszivattyúk telepítése már jóval egyszerűbb, mint a korábbi talaj szondás modelleké, egyre szélesebb körben terjed a hőszivattyús fűtés hűtés. Ezek a modellek a külső levegő hőtartalmát hasznosítják, amihez mindössze egy kompakt kültéri- és egy beltéri egységet igényelnek. A nyári melegben a beltéri egység egyszerűen hőt von el a ház belsejéből és a környezet felé továbbítja azt, télen a folyamat pont fordítva történik. A levegő-víz hőszivattyúk egészen alacsony külső hőmérséklet mellett is stabilan tudnak üzemelni. Éppen ezért akár -20°C-os levegő felvételével is képesek +58°C-os fűtővíz előállítására.

 

A hőszivattyús rendszer előnyei

 

Megfizethető áruknak köszönhetően gazdaságosan alkalmazhatók mind társasházak, mind pedig családi házak fűtésére és hűtésére.

 

  • Akár -50% energiaszámla, ami napelemes rendszerrel kiegészítve 0Ft is lehet
  • A levegő víz hőszivattyúk 1 kWh elektromos áram segítségével 4-4,5 kWh mennyiségű energiát tudnak felhasználni a fűtési/hűtési rendszerben
  • Működtetéséhez elektromos áram szükséges, így a hőszivattyús fűtés hűtés nem igényel sem gáztervet, sem gázcsatlakozást
  • Növeli az ingatlan értékét
  • Környezetbarát fűtési és hűtési megoldás
  • Tökéletesen illeszthetők a legtöbb fűtési rendszerhez: felületfűtés, fan-coil, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés. Ráadásul kiegészítőfűtés, gázkazán csatlakoztatására is fel vannak készítve.

 

Független mérések szerint a levegő-víz hőszivattyúval biztosított hűtés 75%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy hagyományos split klíma. Amennyiben a rendszerünk működtetéséhez szükséges villamos energiát szintén megújuló energiaforrásból - napelem segítségével – fedezzük, úgy egy 100%-ban „önellátó” és károsanyagkibocsátás-mentes energiaforrást hozhatunk létre. A hőszivattyús rendszer beépítésével otthonunk fűtése-, hűtése és HMV (használati melegvíz) előállítása is szavatolt. Fűtési üzemben kis mennyiségű elektromos energia felhasználásával is nagy mennyiségű fűtési energiát tudnak előállítani.

 

 

Hőszivattyús fűtés hűtés – kiegészítő berendezések:           

  • Fűtési üzemhez: felületfűtés (padló/mennyezet), fan-coil
  • Hűtési üzemhez: mennyezet hűtés, vagy fan-coil
  • Melegvíz-előállításhoz: HMV- tároló
  • Ingyenes üzemeltetéshez: napelemes rendszer

 

Kedvezményes áramtarifák a hőszivattyús fűtés hűtés (hőszivattyús rendszer) üzemeltetéséhez

A hőszivattyús rendszerek kedvezményes üzemeltetéséhez ún. GEO és H tarifa egyaránt igényelhető.

 

Ami közös pont, hogy alapvetően mindkét típus egy környezetbarát, megújuló energiát használó berendezésekre vonatkozó villamosenergia szolgáltatás. Mindkét típus díja kb. 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáé. Akkor mi is a különbség?

 

A GEO tarifa (csak az ELMŰ és ÉMÁSZ területein igényelhető):

  • egész évben használható, viszont naponta 2 szer 2 órára szünetel az áramszolgáltatás (8.00-10.00 illetve 16.00-18.00 között), tehát ebben az időszakban a fűtés is szünetel
  • ajánlott felületfűtés / felülethűtés hőleadóval ellátott rendszerhez, ill. nagy hőtároló tömeggel rendelkező épületekhez

 

A H tarifa (az ELMŰ és ÉMÁSZ és E.ON területein is igényelhető):

  • Október 15-től április 15-ig vehető igénybe, de a nap 24 órájában rendelkezésére áll
  • Főleg fűtésre ajánlott
  • Külön mért, kéttarifás mérőberendezés (2 villanyóra) szükséges hozzá

 

Részletes információk a szolgáltatás igényléséről, a hozzá benyújtandó dokumentumokról, és az egyes berendezések műszaki követelményekről a szolgáltatók weboldalain találhatók.

 

Amennyiben már kikérte szakember tanácsát, hogy melyik teljesítménykategória / típus lenne a legmegfelelőbb megoldás otthona fűtésére-, hűtésére és melegvíz-előállítására – úgy a Gépész Webáruház hőszivattyú kínálatából könnyedén választhat.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest