Így készítsd fel a kerted az őszre

Budapest
2 éve, 5 hónapja

A kertben nem csak nyáron, hanem ősszel is van bőven teendőnk. A fagyos és hideg időszakra fel kell készítenünk a kertünket, hogy tavasszal ismét gyönyörű lehessen. Ehhez azonban jó néhány feladatot el kell látnunk. Ilyenkor a nyári időszak végén lelassul a természet és felkészül a hidegebb évszakokra, nekünk ebben kell segítenünk. A megfelelően felkészített növények tavasszal meghálálják majd a törődést.

 

Az őszi kertészkedés, kiváló alkalom arra, hogy a friss levegőn töltsük el az időnket. Emellett akár egy jó hétvégi program is lehet a családdal, amelyet hasznosan töltünk el. Ez az évszak a változásokról szól, a természet alakulásáról, így hát használjuk ki az őszi sápadt napsütést, élvezzük a finom illatokat és a színeket.

 

Így készítsd fel a kerted az őszre

Kép forrása: Unsplash.com

 

Ha még jövőre is szeretnénk gyönyörködni a kertünkben, akkor a következő öt feladatot mindenképpen ajánlott megtennünk!

 

Ültessünk virághagymákat!

 

Az őszi nagytakarítást kezdhetjük azzal, hogy eltávolítunk minden elszáradt vagy beteg növényt és megtisztítjuk az ágyasok földjét, főleg a növények töve körül. Ha ezt megtesszük megnehezítjük a kártevők és korokozók dolgát és kevesebb gondunk lesz velük tavasszal is.

 

Azok akik szeretnének gyönyörű szépségű, finom illatú tulipánokat és nárciszokat, jácintokat vagy krókuszokat  tavasszal a kertjükben látni, mindenképpen ősszel kell érte tenniük. A tavasz hírnökeit ugyanis ősszel kell elültetnünk ahhoz, hogy tavasszal részei lehessünk a kikeleti virágpompának. Az ültetést az iskolakezdéstől egészen az ősz második feléig lehet végrehajtani.

Fontos megemlíteni, hogy az ültetésre szánt virághagymákat, lehetőleg ne bevásárló központokból vegyük meg, hiszen előfordulhat, hogy régebbi vagy gyengébb minőségű hagymát takar a csomagolás. Ezt azonban mi magunk is le ellenőrizhetjük, ugyanis egy virághagyma akkor mondható jónak, ha kemény és nem lehet benyomni, amit a csomagoláson keresztül is érzékelhetünk.

Ültetésnél, a virághagymákat a magasságuk kétszeresének megfelelő mélységbe kell ültetni, ehhez segítségünkre vannak a kifejezettten erre a célra készített virághagyma-ültetők. A megfelelő szélességű és mélységű lyuk elkészítése után helyezzük bele a hagymát csúcsos végével felfelé majd takarjuk be földdel és nyomkodjuk le.

 

Vágjuk vissza a sövényeket!

 

Amikor beköszönt az ősz nem szabad elfeledkezni a sövényeinkről sem. Ezeket a lombos növényeket ősszel kell utoljára visszavágni, hiszen így előzhetjük meg a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A visszavágás során figyelnünk kell arra, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be. Érdemes a sövényekről a lehullott faleveleket is eltávolítani, ugyanis ennek hiányában nem jutnak elegendő napfényhez és friss levegőhöz amely korhadáshoz vezethet.

 

Komposztáljunk!

Az év ezen időszakában, nagyon fontos a növények tápanyag utánpótlása és vízelvezető képességének javítása. A kerti növények rengeteg tápanyagot vesznek fel a termőtalajból kimerítve azt. A termőtalaj tápanyag szintjét nagyobb mennyiségű komposzttal egyenlíthetjük ki. Felhasználhatjuk a saját kertünkben érlelt komposztot vagy az erre alkalmas konyhai hulladékot illetve vásárolhatunk is kertészetben, kertáruházban pár zsák jól minőségű komposztot.  Ez az egyik legfontosabb dolog amit a kertünkért lehetünk.


Készüljünk fel a hidegre!

 

A nyári időszakban a kertbe vagy az erkélyre költöztetett cserepes szobanövényeket ajánlott a reggeli fagyok előtt bevinni a lakásba.  A bevitt növényeknek ilyenkor érdemes lemosni a levelét valamint olyan helyre tenni őket a lakásban ahol sok fény éri őket. Azoknak a kerti növényeknek pedig amelyek kint maradtak érdemes ritkítani az öntözési alkalmaikon.

 

Rendezzük el a gyepet!

 

A gyepnek a téli hideg időszak kezdete előtt nagy szüksége van a gondozásra. Az ősszel lehullott faleveleket rendszeresen el kell távolítanunk a gyepről, hiszen ahogy a sövényeknél a gyepen hagyott levelek is elveszik a napfényt, barna foltot hagyva a gyepen. Célszerű november eleje környékén lenyírni utoljára a füvet, mivel minél hosszabb a fű annál jobban tudja hasznosítani a napfényt valamint jobban ellenáll a gyomok és a moha támadásának.. Így ennél az utolsó fűnyírásnál se nyírjuk 5 cm-nél rövidebbre.

 

Végezhetünk gyeplazítást (a letömörödött talajt fellazíthatjuk és eltávolíthatjuk az elhalt növényi részekből képződött filcet) is, viszont ehhez a művelethez megfelelő gépre és szaktudásra is szükség van, így ha nem vagyunk magunkban biztosak inkább bízzuk szakemberre a feladatot.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest