Innováció és versenyképesség: az utolsó kilométeres szállítás üzleti előnyei

Budapest
5 hónapja, 1 hete

Képzeljünk el egy szituációt az autóiparból, ahol bevált gyakorlat, hogy a normál fuvarokat a vevők szervezik és fizetik. A Covid-járvány hatására az ellátási láncok felborultak és a kiszállítások csúszni kezdtek. Az extra fuvarok szervezése áthárult a beszállítókra és előfordult, hogy a beszállító telephelyéről a vevő telephelyére helikopter szállította a terméket. Egy ilyen szervezésre kevés idő áll rendelkezésre és rendkívül stresszes, hiszen mindenki feszülten dolgozik a megoldáson. Könnyen becsúszhat egy hiba, mint például, hogy a helikopter nem tud leszállni a telephelyen, csak pár kilométerre a gyártól. Természetesen ezekre a problémákra, mint mindenre, van megoldás, csak jó helyen kell keresni.

 

szállítmányozás, logisztika

Kép forrása: idodo.hu 

Logisztika újragondolva

Az utolsó kilométeres szállítás egy olyan speciális helyzet, amelyre nem mindig akadt jó megoldása a piacnak. Volt, hogy nem túl szabályszerűen egy kolléga pattant autóba, vagy taxit hívott a cég áruszállítás céljából. A logisztikai szolgáltatók az évek során felmérték, hogy kétféleképpen tudnak életben maradni a piacon. Egyik megoldás, hogy a szolgáltatások körét a lehető legszélesebbre bővítik. Leszerződnek tengeri, légi, illetve különböző méretű közúti megoldásokra, így biztosítva rugalmasságot az ügyfeleik irányába. A másik megoldás a specializáció, egy adott terület vagy szállítási forma szakértőjeként egyedi megoldásokat kínálva egy problémára. Ilyenek az expressz vagy túl méretes szállítások, vagy éppen a bevezetőben említett utolsó kilométeres szállítás, azaz angolul last mile delivery.

Az utolsó láncszem

Ipari és gyártó környezetben jellemzően nem tartanak saját flottát a cégek. A logisztika nagy részét külsős partnerekkel végeztetik, így a legfontosabb, hogy egy adott feladatra a legmegfelelőbb szolgáltatót találják meg, aki nem csak árban, de minőségben is hozza az elvárt szintet. Ahogy nevében is benne van, az ellátási lánc utolsó láncszeme tud lenni az utolsó kilométeres szállítás.

 

A vevők elvárása világos: szeretnék a lehető leghamarabb megkapni az árut. Ha ezt az igényüket ki tudjuk elégíteni, akkor versenyelőnyhöz juthatunk a vevői elégedettség növekedésével együtt. Ezek mellett kiemelendő előny a kényelem, hiszen a végvevő gyakorlatilag a kezébe kapja a kívánt terméket, nem kell érte kimozdulnia. Ezzel időt is spórol saját magának. A pozitívumok sora azonban nem ér itt véget, mivel nem kell elmenni az üzletbe vagy a raktárba, így energiát is spórolunk, ami nem kis környezetvédelmi terhelést jelentene. Szerencsére manapság a szolgáltatók egyre nagyobb fókuszt helyzetnek a fenntarthatóságra és a környezeti terhelés minimalizálására. Ennek köszönhetően elektromos járműveket vagy akár kerékpáros futárokat is alkalmaznak, így csökkentve a szállítás környezeti hatását és a légszennyezést.

 

További előnyként említhetjük még a nyomon követést és az értesítések kezelését. Ezzel kapcsolatban képzeljük csak el azt a csalódottságot, ha a karácsonyi ajándékrendelésünk nem ér célba időben. A nyomonkövetés segítségével időben tudunk reagálni, ha valami csúszást látunk és a szolgáltató is időben tud megoldást találni a problémánkra. Egy másik példát említve az autóiparból sok reklamáció és kárelemzés alapjául tud szolgálni, ha pontosan visszakövethető, hol, mikor és kitől vették át az árut, milyen utat járt be és mikor ért célba. De az sem elhanyagolható szempont, hogy a folyamatos értesítésekkel a szállítás mérföldköveiről egy plusz nyugalmat tudnak biztosítani a megrendelő részére. Összefoglalva: az utolsó kilométeres szállítás tehát előnyös mind a vásárlók, mind a vállalatok számára, és kulcsfontosságú szerepet játszik a mai modern kereskedelmi és logisztikai környezetben.

Gábor Kovács
Szövegíró
SEO szemléletű szövegíró, aki 2017 óta foglalkozik tartalomkészítéssel profeszionálisan. Számára az ügyfél igényei kulcsfontosságúak, ami mély és tartalmas szövegeiben is tükröződik. Néhány munkája megtalálható a termekreszletesen.hu oldalon.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest