Itt az ideje az őszi kertrendezésnek

Budapest
3 éve, 5 hónapja

Megérkezett az ősz, ilyenkor egy több időt töltünk otthon. A vénasszonyok nyarát még élvezhetjük és ez a kertbe, kerti munkákra csalogat. Az őszi kertrendezés pedig ilyenkor várat magára, a kellemes időben jobban halad a munka is.

 

Kertrendezés

 

Ez a csodás évszak a természet átalakulásáról szól, emellett az alacsonyabb átlaghőmérséklet és a több csapadék, a reggeli harmat adta nedvesség kedvezően hat a növényzet számára. Ezért az ősszel ültetett növényeknél a kiszáradás és az élettani károsodás nem jellemző. Vannak bizonyos növények, például a földlabdás vagy szabadgyökerű növények, a gyümölcsfák, amiket kifejezetten ősszel ajánlott ültetni.


Füvesítés

Az ősz mindenképpen kedvez a füvesítéshez is. Magvetéssel füvesíteni körülbelül öt Celsius fokos talajhőmérsékletig ajánlott. A gyep ápolása is ősszel történjen, a lehullott leveleket mindig gereblyézzük össze, ugyanis árt a gyepnek. A gyepen, ahol kikopott és kiégett fű ilyenkor a legjobb pótolni. Egyszerű művelettel, a gyommentesített területet megszórjuk fűmaggal. Érdemes október közepéig elvégezni a füvesítést, így még van ideje a zsenge fűszálnak is megerősödni.

Amennyiben kerti szerszámot keresel, a maxapró hirdetései között remek használt és új kerti gépeket, szerszámokat találhatsz.


Téliesítsünk

Azokat a növényeinket, amik érzékenyebbek a hideg időjárásra, takarjuk be jó vastagon mulccsal. Azokat a növényeket, amik egyáltalán nem bírják a fagyot, azt ajánljuk, hogy október környékén vigyük be a lakásba, és egészen májusig maradjanak is ott. Fontos, hogy zárt, fagyvédett helyet biztosítsunk a számukra.


Ültetés

Itt az ideje a tavasszal virágzó növények hagymáinak ültetéséhez, még mielőtt a föld megfagyna. Ügyeljünk arra, hogy a hagymák a helyes mélységbe legyenek ültetve. Ha kivágásra ítéltünk egy fát, ősszel vágjuk ki.


Komposztálás

Az őszi kertrendezésnél nagy mennyiségű zöldhulladék képződik, a sörvénynyírás és a metszés során. A növény maradékokat komposztáljuk! Ezt a komposztot a tavaszi kertápolásnál hasznosíthatjuk. A komposztáláshoz szinte csak egy alkalmas hely és láda kell, egy vasvilla, amivel időnként átforgatjuk a halmot, és néha egy vödörnyi víz a nedvesítéshez.

 




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest