Kerékpározni jó!

Budapest
5 éve, 1 hónapja

A kerékpározás újra elterjedőben van, kényelmi, anyagi és környezettudatossági szempontból egyre többen választják, akár nagyvárosokban is. Hogy miért, azt néhány sorban összefoglaltuk:

A kényelmi szempontok elsőre furcsának tűnhetnek, de főleg nagyobb városokban, ahol a parkolás nehézkes és drága, a tömegközlekedés pedig nem mindig komfortos, szuper alternatívát jelent a biciklizés. Budapesten például nagyon jól kiépített bicikliút hálózat használható (Budapest biciklis térképe itt), a közlekedésnek a belvárosban ennél nincs jobb alternatívája. Nem kell várni a buszra vagy a villamosra, a gyalogos közlekedésnél pedig mindenképpen gyorsabb. Emellett, ha a kerékpárunk fel van szerelve egy kosárral, a kisebb bevásárlásokat is könnyedén elintézhetjük.

Jelentős költségmegtakarítást érhetünk el azzal, ha (legalább részben) az autónk helyett a biciklinket választjuk. Eleve kisebb befektetés, pláne, ha használt biciklit vásárolunk. Nem kell bele tankolni, bárhol ingyenesen parkolhatunk vele és a fenntartás egyéb költségei is lényegesen kevesebb, mint egy autó esetében. Persze biztonsági okokból a rendszeres időközönkénti ellenőrzést ne hagyjuk ki a szervízben, de az erre költött összeg elenyésző az egyéb előnyökhöz képest.

Végül, de nem utolsósorban magunknak és a környezetünknek is nagyon jót teszünk! Ha a napi munkába járást, ingázást kerékpárral tesszük meg, máris kipipálhatjuk a napi mozgásigényünk egy részét. Ha ez az idő eléri a napi egy órát, akár több száz kalóriát is elégethetünk. Emellett a biciklizés számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, testünkre. Alapjában véve javítja az állóképességünket, amire az élet minden területén szükségünk van. Ezzel együtt fejlődik az izomzat, a tüdő kapacitása növekszik, javul a vérkeringés.

Azoknak, akik irodai munkát végeznek, jó hír, hogy a lábak mellett a hátat is erősíti, ezzel ellensúlyozható az egész napos ülőmunka számos hátrányos hatása.

Az utóbbi idők egyik leghangosabb érve a kerékpározás mellett pedig a környezetünk védelme. Semmilyen káros anyagot nem bocsájtunk ki, ha ezt a közlekedési módot választjuk, nem terheljük a környezetet.

Nem szabad persze arról sem megfeledkezni, hogy magán a kerékpáron kívül szükségünk lesz néhány egyéb kiegészítőre, hogy biztonságosan és kényelmesen utazhassunk. Akár a városban, akár csendesebb részeken tekerünk, bukósisak mindig legyen rajtunk és gondoskodni kell a megfelelő első és hátsó lámpákról is. Hasznos kiegészítő még főleg a városokban, a csengő és a kosár is.

Habár a kellemes tavaszi napok még távolinak tűnnek, nemsokára megérkeznek, így érdemes már most elkezdeni a felkészülést! Kerékpárra fel! :)


Címkék: sport; hobbi; kerékpár; környezetvédelem




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest