Miért fogadj örökbe egy menhelyi kutyát?

Budapest
5 éve, 2 hónapja


Amikor megszületik az elhatározás. hogy egy kutyussal szeretnénk megosztani életünket, számos másik mellett az az egyik legnagyobb kérdés, hogy honnan is származzon. Egyre többen odafigyelnek arra, hogy menhelyekről fogadjanak be és ne vásároljanak, mi pedig összeszedtük, hogy mennyi előnye is van ennek.

Sajnos rengeteg kutya kerül menhelyre nap, mint nap, legtöbbször emberi mulasztás vagy egyszerű nemtörődömség miatt. Ezeknek az állatoknak kevés esélye van az újrakezdésre, statisztikák szerint nagyjából az 50%-uk nem talál új otthont, életük végéig a menhelyen maradnak. Bekerülésük után 14 nappal a törvények szerint ezek a kis állatok "elaltathatóak", örök álomra küldhetők, vagy új gazdinak örökbe adhatók, ha az eredeti gazda nem jelentkezik érte! A gazda által leadott kutya, helyhiány esetén azonnal "altatható"! Ez nagyon szomorú.

Aki csak egyszer is járt már kutyák mentésével foglalkozó alapítványnál vagy menhelyen, tudja, hogy telis-tele vannak okos, kedves és szeretetre méltó kutyusokkal, akik csak arra várnak, hogy végre otthont találjanak.

Csodálatos érzés örökbe fogadni egy ilyen kutyát, tudni azt, hogy egyet megmenthetünk és szerető családot adhatunk neki.


Emellett az érzés mellett persze vannak praktikus előnyei is a menhelyről történő örökbefogadásnak. Főleg, ha felnőtt kutyát veszünk magunkhoz, a menhely számos információt tud nekünk adni a kutya temperamentumáról, szükségleteiről, így pontosan olyan társat tudunk választani, aki hozzánk és az életritmusunkhoz a leginkább passzol. Persze a kutyatartás felelősséggel jár és nekünk is alkalmazkodnunk kell, vannak mind a két oldalnak igényei és tulajdonságai, amit érdemes figyelembe venni. Aktív életet élünk, szeretünk túrázni vagy biciklizni? Bátran válasszunk egy izgága, aktív kutyust, aki társunk lehet mindebben, de ha a nap nagyobb részét az otthonunktól távol töltjük és a kutyát nem tudjuk magunkkal vinni a munkahelyünkre, akkor ajánlott olyat választani, akinek kisebb a mozgásigénye és jobban tűri az egyedüllétet.

Kezdő kutyásoknak az is nagyon nagy előny, hogy a legtöbb menhely tanítja a kutyákat a bent töltött idő alatt, így nagy eséllyel a leendő társunk már tudni fogja az alap dolgokat, mint például az „ül”, a „fekszik” vagy a „marad” parancs és megtanítják őket szépen, fegyelmezetten sétálni is. Ez hatalmas segítség a leendő gazdiknak és megkönnyíti a beilleszkedést és az összeszokást is.

A menhelyek a bekerülő kutyákat automatikusan ivartalanítják is, elkerülendő a nem kívánt szaporulatokat.  Ezt minden felelős kutyagazdinak meg kellene tennie, így jócskán csökkenthető lenne a kóbor, gazdátlan kutyák száma, akik aztán a menhelyen végzik.

Szintén fontos szempont, hogy ha menhelyről fogadunk örökbe, azzal nem a szaporítókat támogatjuk, ami nem összekeverendő a tenyésztőkkel. A szaporítók felelősségérzet nélkül, csak a pénzszerzés érdekében fedeztetik a kutyákat, a legtöbbször rossz körülmények között tartják őket és lenyomozhatatlan a kölykök eredete. Ha házi kedvencet keresünk, nem kiállítási kutyát és nem szeretnénk nagy összeget rászánni a kutyusra, akkor ne kössünk kompromisszumot, bármilyen csábító is néhány ezer Forintért megvenni egy fajtiszta kölyköt. Ezeknek a kutyáknak nincs ellenőrizhető egészségügyi háttere, így amit megspórolunk az áron, azt később nagy eséllyel kifizethetjük az állatorvosnak. A menhelyi kutyák mind átesnek a kötelező alapvető vizsgálatokon, megkapják az oltásokat, így biztosak lehetünk a dolgunkban és nem érhet meglepetés.

Mindenképpen érdemes tehát szétnézni a menhelyeken, kutakodni a hirdetési portálokon, hiszen rengeteg kutya várja második esélyét az élettől!


Címkék: kutya; kutyatartás; menhely; örökbefogadás




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest