Mire figyeljünk használt laptop vásárlása előtt?

Budapest
2 éve, 7 hónapja

Egy használt elektronikus eszköz megvásárlása nem könnyű feladat, sok mindenre oda kell figyelnünk, hogy ne essünk csalás áldozatává. A legújabb cikkünkben szeretnénk segíteni, hogy mire is érdemes odafigyelni egy magánszemély által hirdetett használt laptop vásárlása kapcsán.

 

https://unsplash.com/ 

 

Nem csak újonnan lehet jó elektronikai eszközöket találni és beszerezni. Ha elég szemfülesek vagyunk igazi kincsekre bukkanhatunk a használtcikk-piacon is. Ebben az esetben azonban tanácsos jobban odafigyelni a részletekre ha jó vételt szeretnénk. Ezekért a termékekért ugyanis szinte senki sem vállal garanciát. Egy-egy rejtett hiba vagy rossz választás esetén sokba kerülhet helyrehozni a döntésünk következményét. Fontos, hogy jól gondoljuk át a vásárlást mielőtt engedünk a kísértésnek.

 

Az alábbiakban felsorolunk öt olyan tippet, amelyre mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha használt laptop vásárlása mellett tesszük le a voksunkat.

 

Gondosan nézzük át a burkolatot!

A burkolat megvizsgálása jelentős részét képezi egy elektronikai eszköz megvásárlásának, főleg ha fontos számunkra, hogy esztétikusan nézzen ki. Egy kisebb karc vagy egy horpadás még elfogadható lehet egy használt eszköz esetében. Ezzel szemben egy mélyebb hajszálrepedés, hiányzó darabok vagy deformáltság már igencsak kizáró ok lehet nem csak esztétikai probléma. Természetesen egy megkímélt állapotú laptop is lehet hibás, azonban egy ilyen gép esetében biztosra vehetjük, hogy a gazdája vigyázott rá.


Figyeljünk a csatlakozókra!

Napjainkban sok esetben előforduló probléma, hogy az egyes csatlakozók nem jól funkcionálnak. Így érdemes a használt laptopok esetében is megvizsgálni őket, hiszen a használatból eredően lehet bennünk idegen anyag vagy lehetnek sérültek is. A legjobb ha vásárlás előtt végig próbáljuk az összes ki- és bemenetet. Kifejezetten költséges lehet egy-egy csatlakozó cseréje.


Teszteljük a billentyűzetet és az touchpad-ot!

A touchpad és a billentyűzet az egyik leginkább igénybe vett része a laptopnak. Ha a billentyűzet gombjai lötyögnek esetleg nem mindegyik gomb funkcionál megfelelően gondolkodjunk el azon, hogy van-e még keret azokat is kijavítatni. A touchpad esetében gyakran előfordul, hogy a sok használat által veszít stabilitásából. Ebből következik, hogy nem megfelelően használható. Az ilyen gépeket inkább ne vásároljuk meg.


Vizsgáljuk meg a képernyőt!

A be illetve kikapcsolt képernyőt is érdemes leellenőrizni, hogy megfelelő állapotban van-e. A kikapcsolt képernyőn könnyű észrevenni egy mélyebb karcot vagy más fizikai sérülést, míg a bekapcsolt kijelzőn pedig a foltok vagy pixelhibák szúrhatnak szemet. A pixelhiba során egy vagy több képpont nem működik jól amely zavaró lehet számunkra. Ha az eladó próbál minket meggyőzni ezen dolog jelentéktelenségéről, akkor se essünk bele a csapdájába és ne vegyük meg az eszközt.


Ellenőrizzük az akkumulátort!

A laptopok egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy nem vagyunk vele egy bizonyos helyhez kötve, így akárhová magunkkal vihetjük. Ehhez azonban elengedhetetlen az, hogy ne kelljen állandóan egy  konnektorba bedugva lennie. Egy használt akkumulátor üzemideje sokban függ attól, hogy hogyan és mennyit volt használatban. Mivel egy átnézés alkalmával csak a pillanatnyi állapotát tudjuk felmérni,  a legcélszerűbb ha megkérdezzük az eladótól, hogy  mennyi ideig használták vagy hogy sokat volt-e töltőn. Ezek mellett kipróbálhatjuk a laptopot a töltője nélkül is és szemügyre vehetjük, hogy az operációs rendszer milyen értéket ír az üzemidőre. Ha az érték a 80%-ot sem éri el, érdemesebb egy másik eszköz mellett döntenünk.


A legfontosabb tippünk pedig az, hogy bármilyen kellemetlennek is érezzük a vizsgálódást, szánjunk rá elég időt, hiszen ez a mi érdekünk!




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest