Mit tehetünk a cicák boldogságáért?

Budapest
2 éve, 4 hónapja

Minden gazdi gondolkozott már el azon, cicája vajon elég boldog-e, jól érzi-e magát az adott környezetben. Habár manapság viszonylag sok macskának adatik meg, hogy jó dolga legyen, a gazdiknak van még hova fejlődniük a tudatosabb macskatartás felé. Ahhoz, hogy kedvenced még boldogabb legyen, tisztában kell lenned azzal, hogy hol érzi magát a legnagyobb biztonságban, mi a legfontosabb a számára, vagy hogy mi az, ami leginkább felkelti az érdeklődését.

 

Cicás termékek a Maxaprón

 

Unsplash.com

 

A macskás gazdik biztosan egyetértenek abban, hogy az állataik imádnivalóak, azonban sok idő kiismerni őket. Egy viszont biztos, hogy személyiségüktől függetlenül, ha jól érzik magukat, őszinte szeretettel és hálával viszonozzák a gondoskodást. A tapasztalt gazdik, bizonyára felismerik a boldogság jeleit, de ha még több dorombolást szeretnél hallani, érdemes megfontolni az alábbi tippeket.

 

Lássuk tehát, mit tehetsz kedvenced boldogságáért:

 

Játékidő

 

A játék a cicáknál egy alapvető szükséglet, így fontos megérteni miért is van rá oly nagy szükség. Érdemes beütemezni néhány interaktív játékot a kis kedvenceddel a mindennapokba, hiszen ez a közös tevékenység  amellett hogy mindkettőtöknek szuper időtöltés, segíthet neki az esetleges viselkedési problémákon is. Manapság már számos apró játék kapható amellyel lefoglalhatod őket, azonban fontos megemlíteni néhány dolgot. Az egyik, hogy mindig a megfelelő méretet válaszd. A kiscicáknak természetesen kisebb játék való, tehát ne vegyünk olyan tárgyat amelyet lenyelhetnek. A másik pedig, hogy a kedvencednek is változhat a hangulata, hogy éppen melyikkel szeretne játszani, ezért tarts otthon minél többféle játékot, hogy variálhasd őket.

 

Ösztönök

A macskák ösztöneikből adódóan kiváló vadászok, ezáltal imádják a szabad levegőt, a fára mászást vagy a bokrok alatti bujkálást, ahonnan lesből támadva lecsaphatnak. Így ha ki tudod engedni a kertbe máris felhőtlen a boldogsága. Azonban ha nincs lehetőséged arra, hogy szabad kijárást biztosíts kedvenced számára, akkor is sok mindent tehetsz azért, hogy odabent is kiélhesse ösztöneit. Ebben segíthet egy jól elhelyezett, terebélyes szobanövény, amely remekül helyettesíti a bokrokat vagy egy masszív kaparófa, amely a fák kérgét válthatja ki. Ezek mellett biztosíthatsz neki egy “kilátót”, ahonnan kedve szerint felmérheti a környezetét. Viszont ha mégis inkább kivinnéd a szabadba, vannak már úgynevezett macskahámok amelyek segítségedre lehetnek.

Alom elhelyezése

 

Szinte minden gazdi biztosít a cicájának alomtálcát, azonban csak kevesen figyelnek arra, hogy megfelelő helyre helyezzék, valamint, hogy a higiéniára is odafigyeljenek. Nem a legkellemesebb dolog az alom takarítás viszont hidd el a kis kedvenced is szeretné ha tiszta lenne a vécéje, ezért pedig az ideális ha napi kétszer van kiürítve. Az elhelyezés szempontjából fontos, hogy nyugodt környezetben legyen és lehetőleg minél messzebb az etetőtáljától.

 

Változások elkerülése

 

A legtöbb macska utálja a változásokat. Ragaszkodnak a napirendjükhöz és azonnal feszültté, érzékennyé válnak ha a napi rutinjuk, egyik napról a másikra megváltozik. Ezért érdemes odafigyelni a fokozatosságra, és biztosítani megfelelő búvóhelyeket, ahová ha szükséges a kedvenced elbújhat ha úgy tartja kedve. Fontos megemlíteni, hogy a macskák a kaparászást, a dörgölőzést és a vizeletspriccelést nem csak a terület megjelölése okán teszik, hanem mert így nyugtatják meg magukat és ezáltal csökkentik a felgyülemlett feszültséget.


Macska mozi

 

Ahhoz, hogy a cicánk még boldogabb legyen, elég annyit tennünk, hogy gazdagítjuk a környezetét. Ez különösen a lakásban élő kedvenceknek fontos. De mit is csináljunk? Például egy az ablak előtt álló fára kitehetünk egy madáretetőt , hogy még több madár jöjjön oda, majd egy kényelmes kis vackot a cicának, ahonnan tudja nézni az eseményeket. Ezáltal kész is neki a mozi.

 

Etető- itató

 

Az etető-, és itató tál elhelyezésének kérdése szintén elengedhetetlen a macskáknál, mivel egyáltalán nem mindegy, hova  kerülnek. Mindenképpen csendes, félreeső helyet érdemes választani, hogy a kedvenced nyugodtan ehessen és ihasson. Emellett arra is ajánlott törekedni, hogy a víz távolabb helyezkedjen el az etetőtáltól. A szakértők úgy gondolják ,hogy több gazdinak kellene alkalmaznia játékos etetőket ugyanis ezek az olcsó és könnyen beszerezhető eszközök rengeteget segíthetnek a cicáknak levezetni a felesleges energiákat. Ebből azonban lehetséges, hogy többet is ki kell próbálni mire megtalálod a megfelelőt kedvenced számára.





Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest