Tavaszi nagytakarítás hatékonyan

Budapest
5 éve, 1 hónapja

Most, hogy már kacsintgat felénk a tavasz, meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal is, hogy ez azt is jelenti, hogy a tavaszi nagytakarítás közeleg. Senki nem szereti megcsinálni, de az utána következő rend és tisztaság érzése kárpótol a kemény munkáért.



Rengeteg nagyon hasznos tippet találhatunk az interneten, ezért mi most olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyek nem a klasszikus feladatokat tartalmazzák, hanem néhány olyan dolgot is, amire nem mindig gondolunk.


Kezdjük rögtön a bejárattal. Fordítsunk kiemelt figyelmet a lábtörlőkre, ezeket is tisztítani kell rendszeresen. A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha nem csak kívülre, hanem az ajtón belülre is teszünk egy szőnyeget, így kétszer akkora eséllyel fogja fel a koszt mindent hazaérkező cipőtalpról.


Ha olyan környezettudatosan járunk bevásárolni, ahogy azt illik - műanyag szatyrok nélkül, akkor ne felejtsük el a rendszeresen használt vászontáskákat is kimosni, hiszen a sok használattól elkoszolódnak, még akkor is, ha nem látszik elsőre.


A következő tippünkkel kapcsolatban az a jó hír, hogy évente elég 2-3 alkalommal megcsinálni, de akkor tényleg macerás. Mossuk ki a díszpárnákat, ágytakarókat, plédeket (és ha moshatók, akkor az ágyneműket is), válasszunk erre egy szép napsütéses napot, amikor könnyen és gyorsan megszáradnak.


A jó idő közeledtével újra előkerülnek majd a kertibútorok is – langyos mosószeres vízzel ezeket sem árt átmosni, még akkor sem, ha zárt helyen vagy huzattal letakarva voltak a hideg hónapokban. Ha ezt előre megcsináljuk, már a korai napsugarakat is élvezhetjük a szabadban!



Megkönnyíti nem csak a nagytakarítást, hanem a későbbi takarításokat is, ha a könyvek és magazinok, újságok között rendet rakunk. Hacsak nincs valamilyen különleges értéke, nem érdemes felhalmozni túl sok folyóiratot, csak a port fogják és takarítani szinte lehetetlen. Ugyanez igaz a könyvekre, az ajándékba kapott, de soha el nem olvasott könyveket próbáljuk meg eladni vagy elajándékozni, vagy az újságokkal együtt egy papírgyűjtésen is leadhatjuk. Ha ez sem lehetséges, gondoskodjunk róla, hogy szelektív hulladékgyűjtő pontra kerül és nem a szemetesbe.


A fürdőszobában is van mit csinálni: Évente legalább egyszer-kétszer válogassuk át a sminktermékeket és a különböző krémeket, kencéket. Nagyon sok csomagoláson sajnos nem szerepel a lejárati idő, csak az hogy 6-12-24 hónapig használhatóak fel – erre a későbbiekben jó megoldás, ha felbontáskor egy vékony filccel ráírjuk a bontás dátumát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy használható még a termék vagy sem, az állag és az illat megvizsgálásával általában kiderül. A lejárt kozmetikumok színe és illata legtöbbször megváltozik, ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk, szabaduljunk meg tőle.

Ha már a sminkek között rendet rakunk, ne hagyjuk ki a sminkecseteket sem. Persze ezeket (a használat gyakoriságától függően) sűrűbben is tisztítani kell, a legjobb és legolcsóbb megoldás erre némi langyos víz és egy kis sampon. Nagyon sok márka árul már különféle ecsetmosó folyadékot, de szükségtelen erre külön pénzt költeni, a végeredmény ugyanaz lesz.


Szintén fontos lenne a minden nap használt kütyüket is rendszeresen fertőtleníteni: Gondoljunk csak bele, minden nap a kezünkben van a mobilunk, a fülhallgatónk, a távirányító, ezek gyűjtik a baktériumokat, mégsem tisztítjuk őket túl sűrűn. Egy fertőtlenítőszeres kendővel törölgessük át hetente havonta a fertőzések elkerülése érdekében.


Végezetül pedig ne felejtsük el azokat az eszközöket is tisztán tartani, amikkel takarítunk. Szedjük szét a porszívót, ne csak a zsákot cseréljük ki, hanem a szűrőt is. Egyes porszívókban cserélni lehet a szűrőt, míg másokban kivehető és kimosható, mindkét megoldás javítani fog a gép teljesítményén. A seprűket is érdemes bizonyos időközönként tisztítani. Porszívózzuk őket ki, majd pedig meleg mosószeres vízben áztassuk, hogy az apró porszemektől is megtisztuljanak a sörték.


Ha ezek után sem jött meg a kedved a tavaszi nagytakarításhoz, akkor keress professzionális segítséget a Maxapro.hu oldalon és oszd meg vele tippjeinket, hogy hatékonyan takaríthasson nálad!


Címkék: tippek; takarítás; tavaszi nagytakarítás




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest