Tippek, hogy a fűnyírás ne legyen kínszenvedés

Budapest
4 éve, 10 hónapja

Ha meghalljuk a fűnyírás vagy a fűnyíró szavakat, a legtöbben nem tapsolnak örömükben. Pedig aki kicsit is szeret a kertjével foglalkozni, az tudja, hogy a gyep minősége az egyik legfontosabb, látványos különbségeket lehet elérni egy kis odafigyeléssel. Mostani cikkünkben olyan tippeket hoztunk, ami mindenkinek jól jöhet, aki rendszeresen fűnyírót vesz a kezébe.

 

  • A nulladik lépés, hogy mielőtt bármihez is kezdenénk, meg kell tisztítani a terepet: szedjük össze a kerti bútorokat, az itt-ott heverő gyerekjátékokat és gereblyézzük össze az ágakat, amik útjában lehetnek a fűnyírónak.


  • A fűnyírás megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy elég élesek a kések a gépben. Nincs is annál rosszabb, amikor életlen pengével próbáljuk lenyírni a füvet: lassabban fogunk tudni haladni és nehezebben, és még a gyepet is károsítjuk. Az életlen kések miatt bolyhosodni fog a fűszálak vége, és sokkal hamarabb sárgulnak. Ha esetleg a fűnyíróba alkatrész csere szükséges, vigyük el karbantartatni is, megéri.


  • Ha olyan fűnyíró gépünk van, amin állítható a magasság is, akkor erre is figyeljünk oda. Általános szabálynak vehető, hogy 5 cm-nél rövidebbre ne vágjuk a gyepet, de nyáron érdemes lehet még egy kicsit hosszabbra hagyni. Erős napsütés ellen árnyékolják egymás a fűszálak, így segíthetünk a kiégés megelőzésében és lassabban szárad ki a föld. Ősszel és télen vághatjuk rövidebbre is, lassabban nő és a kiégéstől sem kell tartani.


  • Figyeljünk oda, hogy minden alkalommal más irányba haladjunk a fűnyíróval, így egyenletesebb lesz a végeredmény. A sorokat úgy alakítsuk, hogy mindig legyen némi átfedés a már levágott területtel, így biztosan nem maradnak ki csíkok a nyírásból.


  • Ha nem sokat vágtunk a fűből, akkor nem feltétlenül szükséges összeszedni a levágott maradékot. Ha nem fullasztja be, tehát nem képez összefüggő takarót rajta, akkor még táplálja is a lebomlás során a gyepet.


Amennyiben még most állunk fűnyíró vásárlás előtt, érdemes alaposan utánajárni a gépeknek, keressük a fűnyíró akciókat. Rengeteg lehetőség közül lehet már választani. Nem csak a hajtás típusa (benzines fűnyíró, elektromos vagy akkus), hanem sok egyéb extra is elérhető már a fűnyírókhoz. A magasabb kategóriájú gépekben állítható a magasság is, ahogy már írtuk, és ezek általában könnyebbek, egyszerűbb őket irányítani. A fűkaszát általában a sűrű, füves területek és a gyorsan növekvő gyomos részek karbantartására ajánljuk. Ezen kívül, ha nagy területen kell vágnunk a füvet, akkor már fűnyíró traktor vásárlásán is érdemes elgondolkodni. Kaphatunk már fűnyíró robotot is, bár ezek ára elég borsos, de megkönnyítik a nyári hétvégéket.




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest