Útmutató: így igazodjon ki a nyílászárók óriási kínálatában

Budapest
2 éve, 7 hónapja

Amikor nyílászárót választunk, több kérdést is fel kell tennünk magunknak. Az ablakoknál fontos az esztétikum, a szín, a funkció, a méret, a fényáteresztő képesség, a hőszigetelő és a hangszigetelő adottság és az ár-érték arány. És ott van természetesen a biztonság kérdése is. 


Az ajtók esetében sem mindegy, hogy egy szép teraszajtót keresünk, műemlék épülethez kell egy fából készített nyílászáró, esetleg modern műanyag bejárati ajtó szükséges a házunkba? 


Ablaxarny.hu

Kép forrása: https://unsplash.com


Esztétikum 


Először nézzük az esztétikai funkciót: fontos, hogy az ablak, ajtó összhangban legyen az épület arculatával és a többi nyílászáróval. Ehhez készíthetünk látványtervet, megnézhetjük más házak homlokzatát.


Azt is fel kell mérni, hogy milyen funkciót kell betöltenie a nyílászárónknak. Más ablak kell egy kis fürdőszobába, más a nappaliba, az ablakok között van bukó ablak, fix ablak, nyíló, nyíló-bukó vagy toló ablakok közül választhatunk. Az ablak vasalata attól függ, hogy milyen funkciót kell ellátnia az ablaknak.


Fa, műanyag vagy alumínium?

A fa nyílászáró legfőbb erénye, hogy szép, természetes hatást sugall, jól illeszkedik egy régebbi építésű ház arculatába és ha megfelelően, rendszeresen kezeljük a fafelületet, akkor aránylag hosszú ideig megőrzi a minőségét. Azonban a magas páratartalom, a hőmérséklet ingadozás hatására megvetemedhetnek ezek a nyílászárók. A műanyag nyílászáróknak ehhez képest kiváló a hőszigetelő képessége, nem kell különösebb kezelésben részesíteni a felületet, tartós és kedvezőbb az ára a fánál. Egyedül az esztétikai szempontot szokták felróni a műanyag ablaknak, de ma már színezett kiszerelésben is megvásárolhatjuk ezeket az ablakokat, ajtókat. Az alumínium profil drágább, viszont kevésbé jó a szigetelő képessége a műanyaghoz képest. Összességében ár-érték arányban jobban járunk egy minőségi műanyag nyílászáróval.


A hőszigetelés kérdése  


Nemcsak a rezsicsökkentés vagy a komfortfokozat érdekében érdemes jó hőszigetelési adottságokkal rendelkező műanyag nyílászárót építenünk a házba. Egy minőségi ablak sokat dob a ház értékén is, vagyis ez kifejezetten értéknövelő beruházásnak számít.


A hőszigetelés szempontjából: az ablakok esetében külön szokták mérni az üveg és az ablakprofil hőátbocsátó képességét. Ezt nevezik U értéknek, ami megmutatja, hogy egységnyi felületen (1 négyzetméter) mennyi energia távozik a zárt térből egységnyi idő (1 mp) alatt, 1 fokos külső hőmérsékletkülönbségnél.

Vannak 2, 3, 5, 6 sőt, akár 7 légkamrás ablakok is, minél nagyobb a szám, annál többe kerül a nyílászáró. Nagyban függ az ablak hőszigetelő képessége attól, hogy hány rétegből áll az üveg, vagyis hogy hány hőszigetelő légkamra védi a belső teret a külső hőmérséklettől. Egy kétrétegű üveg esetében egy légkamra (nem “levegővel”, hanem argon gázzal töltik fel a két üveg közötti területet) helyezkedik el.

Fontos, hogy nem az üvegréteget szokták megadni, hanem a légkamrák számát, minél magasabb a kamrák száma, annál jobb az ablak hőszigetelő képessége, annál nehezebb lesz a súlya és annál magasabb lesz a nyílászáró ára. Viszont kifejezetten fontos az ablakprofil hőszigetelő tulajdonsága! Ha a faprofilt, az acélprofilt és a műanyag profilt versenyeztetjük meg egymással, egyértelműen a műanyag profil kerül ki győztesen.


Hangszigetelés az ablakok és ajtók esetében 

A hangszigetelés esetében is összefügg a kamrák száma a hatékonyabb hangszigeteléssel. Itt azonban már más szempontok is érvényesülnek. Ha komolyabb zaj ellen kell védekeznünk, akkor nem elég a rétegek számában bíznunk, hanem kifejezetten hangszigetelő üvegre lesz szükségünk. Ebben az esetben az üvegrétegek vastagsága eltérő (aszimmetrikus) és a légkamrákat speciláis nemes gázzal töltik fel. Sőt, léteznek olyan speciális hanggátló fóliák, amelyeket az üvegrétegekre tapasztva jelentősen csökkenthetjük a zajártalmat.


Mekkor ablakra, ajtóra van szükségünk?

A méretezés sokak számára egyértelműnek tűnhet, de sok apróságon múlik, hogy tényleg a megfelelő nyílászárót vásároljuk meg! 

Érdemes a gyártó, forgalmazó céggel egyeztetni már a méretezés során! Ha az adott cégnek nincs raktáron megfelelő méretű nyílászárója, gyártassuk le a házunkra optimalizált ablakokat, ajtókat. Ez a gyártási folyamat akár hetekbe is telhet, nem érdemes az idővel spórolni, hiszen nyílászárót évtizedekre vásárolunk. 


Nem mindegy, hogy pontosan mit mérünk, tisztázni kell, hogy a cég névleges vagy tényleges méreteket adott meg a honlapján, van-e elég hely a purhabnak, számoltunk-e az esetleges falegyenetlenséggel? Kell-e toktoldó, szeretnénk-e redőnyt is szerelni az ablakhoz? Az a legszerencsésebb, ha a méretezést a gyártó cég szakemberei végzik el a helyszínen, így elkerülhetünk egy csomó buktatót, félreértést, bosszúságot. Egy rosszul felmért falnyílásra legyártott nyílászáró beillesztéséhez további kőműves munkára, anyagköltségre és pénzre lesz szükségünk.     


Hogyan érdemes megválasztani az ajtók nyitásirányát egy helyiségben?

A nyitásirány befolyásolja a lakáson belüli mozgást, annak kényelmét, praktikusságát, hatással van a lakberendezési lehetőségekre, és helytelen megválasztásakor akár ütközhet is más ajtókkal vagy berendezési tárgyakkal. Érdemes átgondolni, hogy a nyitott állapotban hagyott ajtó mely nyitásirány esetén a legkevésbé zavaró, hiszen vannak olyan ajtók, melyeket nem szeretnénk folyamatosan zárva tartani.


Kitől vásároljunk? 

Minden terméknél lényeges kérdés, hogy milyen cégtől vásárolunk. Hát még egy olyan beruházás esetében, amelyik akár 30-40 évre szól! Alapvetően megbízható márkát kell választanunk, az sem mindegy, hogy az ablak beépítését kire bízzuk. Érdemes olyan céggel dolgozni, amelyik a felméréstől, tanácsadástól kezdve a kivitelezésen át egészen a karbantartásig komplex szolgáltatást nyújtunk és a ház adottságainak megfelelő, kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozunk.





Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest