Az emlékezet mesterei

4 165 Ft
Leányfalu
1 napja, 4 órája
  • Hirdetés ID: MAXAPRÓ-12499153
  • Kategória: Eladó termékek
  • Alkategória: Könyvek, Magazinok
  • Hirdető típusa: Cég / Szakember
Leírás
"Az Apafi György - Apafi Mihály erdélyi fejedelem édesapja - és családtagjai sírboltja fölé készült síremlék az erdélyi Almakeréken emelt temetőkápolnából került a Magyar Nemzeti Múzeumba. Bár az állandó kiállítás egyik kulcsdarabja, a 21. századi látogatónak már nehéz értelmezni, kapcsolódni a gazdagon díszített kőládához. A korábbi, elsősorban a kőfaragás stílusára koncentráló művészettörténeti szakirodalommal szemben ennek a kötetnek a kiindulópontja a síremlékek sajátos funkciója: azért készültek, hogy megőrizzék és felidézzék az elhunytak emlékezetét a kortársak és az eljövendő generációk körében. Művészettörténeti, család- és társadalomtörténeti, régészeti módszertannal dolgozó kutatásra épül ugyan, de középpontjában a síremlék mint az emlékezet médiuma áll.
A fejezetek körbejárják, miként alakította a síremlék Apafi György és családtagjai, valamint a család emlékezetét. Milyen képet akartak megőrizni és felidézni róluk a síremlék megrendelői és készítői, és hogyan választották ki a síremlék és környezete elemeit, jellemzőit ennek érdekében? Hogyan gondolkodtak az Erdélyi Fejedelemség korának protestáns nemesei a halálról? Hogyan alakították és őrizték a már eltávozottak emlékezetét? Mi volt a kőfaragók szerepe a síremlékekkel kapcsolatos döntésekben?
Az Apafi-tumba Elias Nicolai szebeni kőfaragó munkája. A kötet nemcsak Elias Nicolai és műhelye szerepét értelmezi újra mind a szász kőfaragás, mind a művészettörténeti szakirodalom összefüggésében, hanem azt is, milyen értelemben beszélhetünk mesterekről és műhelyekről, ha a korszakból fennmaradt síremlékeket vizsgáljuk. A síremlék elemzésén keresztül közelebb visz az Apafi család, az erdélyi arisztokrácia és a fejedelmi udvar, a szász városok, kézművesek és 18-19. századi utódaik világához, de ahhoz is, hogyan reflektáltak mindezek emlékezetére az azóta eltelt évszázadokban Erdélyben és Budapesten."

Kapcsolat a hirdetővel
  • Pingvin Játék Webáruház

  • +3670-3-mutasd
Mondd meg a hirdetőnek, hogy a Maxaprón találtad a hirdetést.




Elhelyezkedés
Leányfalu


Hasonló hirdetések

  • Mestermű születik
    Leányfalu
    Mestermű született egykor, és az születik újjá most a Budavári Palotanegyedben a Nemzeti Hauszmann Program keretében. A program névadója, Hauszmann Alajos építész a 19-20. század fordulójának kimagasló alkotójaként kaphatta meg végül Ferenc József me...
    • Könyvek, Magazinok - Leányfalu
    1 napja, 4 órája
    3 315 Ft
 
Kapcsolat a hirdetővel
  • Pingvin Játék Webáruház

  • +3670-3-mutasd
Mondd meg a hirdetőnek, hogy a Maxaprón találtad a hirdetést.


Üzenet küldése a hirdetőnek
Érdeklődésed elküldésével elfogadod tájékoztatónkat és kifejezetten hozzájárulsz ahhoz, hogy a maxapro.hu üzemeltetője, a weboldal használata során megadott adataidat az Adatvédelmi tájékoztatóban meghatározott célokból kezelje.
Elhelyezkedés
Leányfalu