A durumtészta az olasz konyha kedvelt alapanyaga és a mediterrán diéta fontos eleme melynek életkor növelő és krónikus megbetegedést csökkentő hatása közismert. Két fő összetevője a durumbúza dara és víz (tojás hozzáadása nélkül készül). A tészta állagát és ragacsosságát a benne található protein szabályozza, a sárgás színét pedig a benne rejlő pigmenteknek köszönheti. Könnyen emészthető, értékes fehérjéket,vitaminokat (A, B, E ), ásványi anyagokat, és rostokat tartalmaz. A durumbúzában levő keményítő lassabban bomlik le emésztéskor és nem emeli gyorsan a vércukor szintet. A glikémiás indexe 52, ami alacsonynak számít. A cukorbetegeknek is ajánlott ezért a fogyasztása. Glutenin tartalma miatt viszont nem javasolt lisztérzékenyeknek.
A szójaitalok a tejtermékek alternatívái. A szóját táplálkozástani szempontból a következô tulajdonságai teszik értékessé: o Tej- és laktózmentes o o Természetes úton csökkenti a koleszterin szintet o o Alacsony telített zsírsav tartalom o o Omega 3 ...
Íze és fűszeres aromája révén tökéletes kiegészítője a sütés-főzésnek. Jótékony tulajdonságai: Étvágyjavító Gyomorerősítő hatású Serkenti az emésztést Jótékonyan hathat a szív- és érrendszerre, a vércukor szintre Segíthet a hurutos panaszok kezeléséb...