Lakókocsival világot látni

Budapest
5 éve, 2 hónapja

Ebben a hidegben sokaknak jól esik már a nyári programokat, nyaralásokat tervezni. Így vagyunk ezzel mi is, és ezért körbejártuk, hogy a hagyományos nyaralási formákon kívül milyen izgalmasabb alternatívak vannak. A lakókocsival vagy lakóautóval történő utazás egy egészen más műfaj, mint az autós vagy repülős nyaralás, rengeteg izgalmas lehetőséget rejteget magában, ezekkel igyekszünk most röviden megismerkedni.

Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk a különbséget a lakókocsi és a lakóautó között. Elég egyszerű megkülönböztetni őket, hiszen a lakókocsi az, amit húzni kell egy vonóhoroggal felszerelt autóval, míg a lakóautó a saját kerekein gurul.


lakókocsik nagy választékban a Maxaprón


Mindkettőnek számos előnye és hátránya is van. Aszerint kell választanunk, hogy milyen típusú utat tervezünk. A lakókocsi akkor lesz jó választás, ha egy helyen, például egy kempingben szeretnénk letáborozni és onnan autóval bejárni a környéket. A lakókocsit ekkor letesszük egy fix helyre és az autónkkal szabadon járkálhatunk. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy egy nagyobb teljesítményű személyautóra lesz szükségünk a vontatáshoz és a közlekedés, parkolás nem olyan egyszerű, hiszen az autó és a lakókocsi teljes hossza együtt akár 10 méter is lehet.

A lakóautó jobb választás, ha hosszabb, több állomásból álló túrát tervezünk. Egy lakóautóval sokkal több helyen félreállhatunk akár éjszakára, sokkal több a mozgásterünk és a lehetőségünk. Rövidebb is és mivel csak egy részből áll, könnyebb vele manőverezni akár városban is, a parkolás is lényegesen egyszerűbb. A fő hátránya viszont, hogy meredek emelkedőkön adódhat némi probléma a motor erejével, ezt tartsuk észben az útvonal megtervezésekor.

Bármelyiket is választjuk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy életmód, nem is csak utazási forma. Legnagyobb előnye, amellett, hogy szinte nomád utazási forma, hogy hatalmas szabadságot ad, mindent oda vihetünk magunkkal, ahova csak akarunk, de mégsem kell lemondanunk a legtöbb kényelmi funkcióról.

Felszereltségben persze ugyanúgy, mint az autók esetében, nagyon széles a skála. Az egészen egyszerű, tényleg csak alap felszereltséggel rendelkező modellektől kezdve találhatunk luxus autókat is, amikben a szórakoztató elektronikától a mindennel felszerelt konyháig megvan.

Amire a legtöbb, lakóautós/lakókocsis tapasztalt utazó felhívja a figyelmet, az az, hogy nem árt némi rutin a vezetésükhöz és ellen kell állni a kísértésnek, hogy a fél házat bepakoljuk induláskor. Hiába egy mozgó nyaraló, a túl sok holmi felesleges, és a kényelmetlenségek túl például a fogyasztást is nagyban befolyásolja, ha sok extra súllyal haladunk.

Jó tanács, hogy azoknak, akik még csak ismerkednek ezzel a műfajjal, ajánlott először csak bérelni egy-egy útra, ha pedig szimpatikusnak találjuk a dolgot, csak akkor gondolkodjunk el a vásárláson. Érdemes ekkor a használt lakókocsi és lakóautó piacot is áttekinteni, hiszen egy ilyen jármű új ára gyakran 10 milliós összeg lehet.


Címke: lakókocsi; lakóautó; nyaralás; utazás; tippek




Hasonló hirdetések

  • Tippek lakókocsis nyaraláshoz
    Budapest
    Július eleje tökéletes időzítés a nyaraláshoz, érdemes számításban venni a lehetőségeinket és az igényeinket, szuper utazást szervezhetünk lakókocsival. A lakókocsis üdülést azoknak ajánljuk, aki szeretik a szabadságot, esetleg nem egy helyen szeretn...
    4 éve, 9 hónapja
 
Elhelyezkedés
Budapest