Tippek a könnyű nyelvtanuláshoz

Budapest
5 éve, 4 hónapja


nyelvtanulás tippek

 

A nyelvtanulás nem csak a diploma megszerzéséhez és a munkához fontos, de fantasztikus módja annak, hogy kinyíljon előttünk a világ. A különböző motivációk ellenére a folyamat a legtöbb embernél hasonló és vannak lépések, amiket nem lehet kihagyni, ha folyékonyan és magabiztosan szeretnénk beszélni egy nyelvet.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mi segíthet egy új nyelv elsajátításában.


Nincsenek csodamódszerek, trükkök


Az első lépés, hogy el kell fogadni, hogy nincsenek mágikus módszerek, amikkel hipp-hopp megtanulhatunk egy új nyelvet . Ezek a tanfolyamok az időhiányban szenvedőket célozzák meg, ennek megfelelően általában drágák is, de nem alkalmasak arra, amit hirdetnek. Kiegészítésnek jó lehet, de nem várjuk csodát tőlük.


A tankönyv kevés


Csak tankönyvből nem lehet megtanulni egy nyelvet. Természetesen a nyelvtani alapokra szükség van, hogy helyesen beszéljünk, de kombinálni kell a különböző módszereket ahhoz, hogy valós nyelvtudást szerezhessünk. Az élő beszéd hallgatása és a kommunikáció gyakorlása nélkül „féloldalas” tudásunk lesz csak. Nyelvtanfolyam elvégzése után például szuper lehetőség, ha magánórákat veszünk, akár magántanártól, akár csak valakitől, aki jól beszéli a nyelvet. Ha olyan személyt találunk, akinek a tanult nyelvünk az anyanyelve, az a legjobb, pláne, ha nem is beszél más nyelvet, így rá leszünk kényszerítve arra, hogy megértessük magunkat.


Ki kell használni minden lehetőséget


Ha beépítjük a mindennapjainkba az adott nyelvet, sokkal természetesebb lesz a nyelvtanulás folyamata. Keressünk on-line rádiót, amit munkába menet hallgathatunk, olvassunk idegen nyelvű cikkeket olyan témákban, amik egyébként is érdekelnek. Nézzünk filmeket a tanult nyelven – a kezdeti időszakban segít, ha olyan filmeket nézünk, amiket már láttunk szinkronizálva, így nem fog frusztrálni, hogy nem értjük a történetet. Használhatunk feliratot is, de csak az eredeti nyelven!


Le a szégyenlősséggel!


A legtöbben ott akadnak el, hogy hiába van már birtokukban egy bizonyos mértékű lexikális tudás, nem mernek megszólalni, hiszen félnek, hogy valamit rosszul mondanak, elrontják a ragozást vagy nem jut eszükbe valami. Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hiszen ha jól belegondolunk, a saját anyanyelvünkön is vétünk néha hibákat, sőt, az is előfordulhat, hogy éppen nem jut eszünkbe a szó, amit keresünk. Le kell győzni ezt a félelmet és beszélni, amikor csak lehetőségünk adódik!


Egynyelvű szótár használata


Egy bizonyos szint elérése után a legjobb módja az új szavak megtanulásának, ha egynyelvű szótárt használunk, így gyakorolhatjuk a nyelvet és jobban is rögzül az új szó.

Kifejezéseket tanulni sokkal hasznosabb

A leghasznosabb, ha nem egy-egy új szót tanulunk meg, hanem kifejezéseket. Könnyebb is megjegyezni mindent, ha keretbe foglaljuk és a beszédünk is sokkal koherensebb lesz.


Türelem


Cikkünk utolsó, de egyben legfontosabb tanácsa, hogy fogadjuk el, hogy a nyelvtanuláshoz idő és sok befektetett energia szükséges, másképp nem megy. Ne csüggedjünk, ha valamelyik módszer nem válik be nekünk, próbáljunk ki mást, de sose függesszük fel hosszabb időre a tanulást, mert elveszítjük az aktív nyelvtudásunkat.


Kép forrása: http://diakszemmel.hu/

Címkék: nyelvtanulás; tippek; magántanár; nyelvtanfolyam




Hasonló hirdetések

  • Most vágj bele a nyelvtanulásba!
    Budapest
    A nyári csendes időszak kiváló alkalom arra, hogy belevágjunk egy nyelvtanfolyamba, és tovább gondolva megszerezzük a nyelvvizsgánk. Az idegennyelv-tudás jelentőség gazdasági és kulturális szempontból is. Nyelvismeret által versenyképesebbek lehetünk...
    4 éve, 9 hónapja
 
Elhelyezkedés
Budapest