Használt telefon vásárlás – tippek

Budapest
5 éve, 3 hónapja


Számos forrásból lehet már mobiltelefont vásárolni, de az egyik legolcsóbb lehetőség még mindig a használt piac. Nagyon jó állapotú, szinte új készülékekre akadhatunk az eredetinél alacsonyabb áron, hiszen sokan árulják például a hűségidős kedvezményekkel vásárolt mobilokat, amire nincs szükségük.

Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk csalódni:


Figyeljünk a hirdetésre

Maga a hirdetés is sok mindent elárul a hirdetőről. A homályos, sötétében készült képek vagy a hivatalos képek az internetről letöltve nem túl őszinte lépés. Próbáljunk olyan hirdetést keresni, amiben több, jó minőségű fotó található a hirdetett készülékről, részletes leírás van róla és rendben van a helyesírás.

Ha találtunk egy szimpatikus hirdetést, akkor először érdeklődjünk, hogy miért akarja eladni a telefont a másik fél és milyen módon van lehetőség a telefont átvételére/kifizetésére.


Személyes átvétel, ne utaljunk előre

A legfontosab, hogy soha nem utaljunk előre, pláne ismeretlen eladónak. Az előre utalással kiszolgáltatott helyzetbe hozzuk magunkat, mindig a személyes átvételt válasszuk.

Ha nagy a távolság a hirdető és közöttünk, akkor megoldást jelenthet a postai utánvét, amikor csak akkor kell fizetnünk, ha már átvettük a csomagot. A csomag felbontására azonban általában nincs lehetőség, tehát még ez a megoldás is rejt magában buktatókat.


Működés

Személyes átvétel esetében van pár dolog, amit mindenképpen érdemes ellenőrizni a vétel előtt. Nem azon a pár percen fog múlni, ezeket soha ne hagyjuk ki:

  • külső sérülések: ellenőrizzük a telefon külső vázát, a kisebb karcolások általában nem jelentenek problémát, a mindennapi használatból adódnak, de ha nagyobb sérülést, akár horpadást találunk, az nem jó jel

  • bekapcsol-e, app-ok elindulnak-e: kapcsoljuk be a telefont, okostelefon esetében ellenőrizzünk pár applikációt, hogy elindulnak-e

  • SIM kártyát érzékeli-e: tegyünk be egy működő SIM kártyát, ellenőrizzük, hogy érzékeli-e a készülék (ha kártyafüggetlen telefont szeretnénk venni, ezzel azt is tesztelhetjük, hogy valóban független vagy sem!)

  • próbahívás indítása: ha a SIM kártyával minden rendben van, indítsunk egy próbahívást is, így megbizonyosodhatunk róla, hogy nincs letiltva a készülék

  • kamerák: mindkét oldali kamerát (ha van) próbáljuk ki, készítsünk egy-két tesztképet

  • fiókok ellenőrzése: nézzük meg, hogy az előző tulaj kijelentkezett-e a Google vagy iTunes fiókokból, mivel ezt nélküle nem fogjuk tudni megtenni és később komoly problémákat okozhat, például le tudja tiltani a készüléket távolról. Ha még be van jelentkezve, ott a helyszínen kérjük meg, hogy jelentkezzen ki.

  • WiFi csatlakozás ellenőrzése: azt is ellenőrizzük, hogy WiFi hálózatra tud-e kapcsolódni a készülék, ha nincs a közelben elérhető hálózat, akkor a saját telefonunkkal is létrehozhatunk Hot Spot-ot

  • IMEI szám vagy sorozatszám ellenőrzése: jó néhány oldalon ellenőrizhetjük a készülék IMEI számát, például itt, Apple készülékek esetében a márka saját oldalán tudjuk ezt megtenni

  • akkumulátor: az összes felsorolt művelet közben figyeljük a készülék töltöttségi szintjét, fontos, hogy mennyire gyorsan merül a telefon


Garancia

Amennyiben még garanciális a készülék, minden szükséges dokumentum meglétét ellenőrizzük, kérjük el a számlát és a garanciális papírokat is (ezeket is érdemes ellenőrizni, hogy ugyanaz a sorozatszám/IMEI szám szerepel-e rajtuk, mint ami a telefonon található)



Címkék: használt mobil; tippek; vásárlás;




Hasonló hirdetések

 
Elhelyezkedés
Budapest